LONDEN - De meerderheid van de Britse kiezers is voorstander van een onafhankelijk Schotland. Van de Schotten wil 52 procent dat zijn land onafhankelijk wordt en onder de Engelsen vindt 59 procent dat Schotland op eigen benen moet dan wel mag staan.

Dat blijkt uit een opinieonderzoek van ICM dat zondag verscheen in de Sunday Telegraph.

Zeggenschap

In 1707 kregen Engeland en Schotland één parlement en koning. De regering van premier Tony Blair stond in 1999 de oprichting toe van een eigen Schots parlement met zeggenschap over vele binnenlandse aangelegenheden.

Sindsdien neemt de onafhankelijkheidskwestie een steeds hogere plaats in op de politiek agenda in Schotland. De Schotse Nationale Partij, die streeft naar onafhankelijkheid, wordt steeds populairder en domineert na de verkiezingen in mei mogelijk het parlement.

Invloed

Veel Engelsen hebben er moeite mee dat de Schotten twee keer worden vertegenwoordigd: door parlementsleden in Londen en in hun eigen land. Schotse parlementariërs hebben invloed op Engelse aangelegenheden, maar andersom is dit niet het geval.

Ruim tweederde van de Engelsen is voorstander van een uitsluitend Engels parlement. Minister van financiën Gordon Brown, de gedoodverfde opvolger van Blair, vindt echter dat de twee landen verbonden moeten blijven. Brown is zelf een Schot.