LONDEN - Ongeveer driehonderd mensen hebben zondag naar de Britse gezondheidsdienst NHS gebeld in verband met de moord met radioactief materiaal op de ex-spion Aleksander Litvinenko.

De Britse autoriteiten hadden zaterdag alle mensen opgeroepen, die op 1 november hebben gegeten in de sushibar waar de voormalige spion is geweest. Ook gasten van het hotel waar Litvinenko een dag eerder was, kregen het verzoek zich te melden.

Een woordvoerder van de NHS kon niet aangeven of er telefoontjes zijn binnengekomen, die reden tot ongerustheid gaven. Britse media meldden zondag dat zich tot dusver geen mensen hebben gemeld met symptomen van vergiftiging met een radioactieve stof.

Verdacht

De Britse minister van Binnenlandse Zaken John Reid wilde zondag niet veel kwijt over de vorderingen bij het onderzoek. Reid zei zondag wel tegen de BBC dat de politie de zaak inmiddels als "verdacht" heeft aangemerkt. Daarvan was zaterdag nog geen sprake. Medewerkers van Scotland Yard vliegen deze week naar Moskou voor hun onderzoek.

Litvinenko stierf donderdag aan de gevolgen van blootstelling aan het radioactieve materiaal polonium 210. Zowel in sushibar Itsu (Piccadilly) als in het Millennium-hotel aan Grosvenor Square is verhoogde straling aangetroffen. Ook in Litvinenko's woning vond de politie verhoogde radioactiviteit.

Risico

De gezondheidsdienst heeft artsen en ziekenhuizen op de hoogte gesteld van de risico's op blootstelling aan polonium 210 en de maatregelen die dan moeten worden genomen. De dienst verzekerde dit weekeinde dat het risico van blootstelling aan het radioactieve materiaal klein is.

"Het levert alleen gevaar op als het lichaam het inneemt, door inademing, door het in de mond te nemen of als het in een wond komt. De meeste sporen kunnen worden verwijderd door de handen te wassen of in de was- of afwasmachine", aldus een verklaring van de NHS.

Poetin

Litvinenko stond bekend als een criticus van de Russische president Vladimir Poetin. Tot het laatst toe was de voormalige spion ervan overtuigd dat Moskou achter zijn vergiftiging zat.

"De klootzakken hebben me, maar ze zullen niet iedereen krijgen", zei Litvinenko in zijn laatste interview vlak voordat hij het bewustzijn verloor. Bewijzen voor de 'Moskou-connectie' zijn tot dusver niet op tafel gelegd. Poetin zelf heeft elke betrokkenheid ontkend.

Opnames

Volgens The Sunday Telegraph heeft Litvinenko op zijn sterfbed de man aangewezen die in zijn ogen verantwoordelijk was voor zijn liquidatie. De politie zou de opnames van dit gesprek hebben opgevraagd.

Een goede vriend van Litvinenko gelooft niet dat Poetin direct achter de dood van de voormalige spion zit. In een gesprek met het Duitse persbureau DPA wees Andrei Nekrasov zondag met de beschuldigende vinger naar elementen binnen de "ongecontroleerde en extreemnationalistische geheime dienst" van Rusland.

Ook Nekrasov, die aan het sterfbed zat van Litvinenko, geldt als een criticus van het Kremlin. Volgens de filmmaker is Poetin wel formeel verantwoordelijk voor de geheime dienst, maar hebben losgeslagen leden binnen de dienst uiteindelijk het bevel gegeven Litvinenko te doden.