ARNHEM - De Arnhemse politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag 140 bezoekers van het dancefeest Qlimax aangehouden wegens bezit van harddrugs. Het evenement had plaats in stadion Gelredome. Bij het Amsterdamse dancefeest Awakenings hield de politie ruim 80 personen aan.

Van de gearresteerden in Arnhem werden tachtig feestgangers met een dagvaarding of geldboete naar huis gestuurd. Zij hadden overwegend xtc bij zich. Eén persoon liep tegen de lamp met negentig xtc-pillen plus enkele zakjes GHB. Deze persoon is ingesloten, aldus de politie. Van de rest van de aangehouden personen nam de politie alleen de drugs in beslag.

Verder is Qlimax rustig verlopen. Het dancefestijn trok 25.000 bezoekers.

Awakenings

Bij het tweedaagse dancefeest Awakenings in Amsterdam pakte de politie in totaal 82 mensen mensen op wegens drugsbezit. Bij een vorige editie van het festijn arresteerde de politie al 131 personen.

De controles zijn volgens de gemeente nodig bij het dancefeest in de Gashouder op het Westergasfabriekterrein "Bij eerdere edities van Awakenings is gebleken dat het niet meer gaat om een onschuldig pilletje op een feestje, maar dat de hoeveelheden tegen handelwaar aangaan. Dat is te veel." De woordvoerder benadrukte dat de controles niet gericht zijn tegen de dancescene als geheel.

De politie inde voor 3400 euro aan boetes. Op de eerste dag van het feest, vrijdag, gingen 29 personen op de bon. Zaterdag liep 53 personen tegen de lamp.

De politie controleerde op het bezit van een handelshoeveelheid aan drugs. Dat betekent een feestganger niet meer dan vijf pillen, niet meer dan een halve gram cocaïne en niet meer dan een halve milliliter GHB bij zich mag hebben, anders is die persoon in overtreding.