DOORNENBURG - De gemeente Lingewaard heeft zondag de omgeving rond het opnieuw gekraakte Fort Pannerden afgesloten. De burgemeester vaardigde een noodbevel uit, waardoor het fort en de omgeving niet meer toegankelijk zijn.

De maatregel is nodig voor de ontruiming van het oude fort, aldus de gemeente. Die vreest dat sympathisanten en andere krakers zich zullen voegen bij de zeventig tot honderd krakers die het fort zaterdagavond voor de tweede keer bezetten. Ook is de gemeente bang voor verstoring van de openbare orde en eventuele confrontaties met krakers.

De krakers kwamen in twee bussen naar het Fort, waar drie antikraak-wachters na de eerste ontruiming een oogje in het zeil hielden. "Na wat over en weer geschreeuw, kozen zij eieren voor hun geld", zei een woordvoerder van de krakers.

Naleving

Met uitzondering van omwonenden, mag niemand zich nog in de omgeving van Fort Pannerden ophouden. De politie zorgt voor naleving van het noodbevel.

De gemeente laat na beraad met de politie en Staatsbosbeheer, de eigenaar van het fort, weten dat de kraakactie in Fort Pannerden 'ontoelaatbaar' is. Volgens de gemeente staat het vast dat het weer tot een ontruiming komt.

Wanneer die ontruiming van start gaat, willen gemeente en politie niet zeggen. Bij de eerste ontruiming, die op 8 november begon, hadden de mobiele eenheid en de landmacht twee dagen nodig om 25 krakers uit het verdedigingsbolwerk te halen.