De Israëlische minister van Defensie Amir Peretz heeft zondag gedreigd dat Israël zijn militaire operaties op de Gazastrook zal hervatten als er nog meer Palestijnse raketten worden afgevuurd.

"Als (de Palestijnse president) Mahmud Abbas en de Palestijnse groeperingen die het staakt-het-vuren hebben ondertekend, niet in staat zijn het af te dwingen, beschouwt Israël het als een schending van het bestand en zal het de Israëlische burgers beschermen", zei Peretz.

Een uur nadat het Palestijnse staakt-het-vuren van kracht was geworden, vuurden Palestijnen een Qassam-raket af op het zuiden van Israël. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen, meldde de Israëlische radio.

Jihad

De gewapende vleugel van de Palestijnse Hamas-beweging, de Islamitische Jihad, heeft de beschietingen opgeëist. De Jihad meldde dat de beweging niet akkoord gaat met een bestand, tenzij de Israëlische militairen zich ook van de Westelijke Jordaanoever terugtrekken.

"We kunnen op geen enkele manier over een bestand spreken zolang de agressie in ons land doorgaat", luidde zondagochtend een verklaring van de Islamitische Jihad.

Geen troepen

Het Israëlische leger had eerder op de dag al zijn militairen teruggetrokken uit de Gazastrook voordat het staakt-het-vuren van kracht werd. "Er zijn nu geen troepen in Gaza", aldus een woordvoerster van het leger. Alle militairen zijn in de nacht van zaterdag op zondag teruggehaald, voegde ze daar aan toe.

Zondagochtend om zes uur (lokale tijd) werd een staakt-het-vuren van kracht dat de radicale Palestijnse organisaties een avond eerder waren overeengekomen. President Abbas stelde de Israëlische premier Olmert op de hoogte van de stap. Het kantoor van de regeringsleider zegde daarop toe dat alle militaire operaties tegen Gaza zouden worden gestaakt als de aanvallen op Israël ophouden.

Abbas heeft de premier gezegd dat alle Palestijnse facties achter de overeenkomst staan. Hij vroeg in ruil dat Israël alle militaire operaties in de Gazastrook zou staken en de militairen zou terugtrekken.

"De premier heeft president Abbas verteld dat Israël daar welwillend tegenoverstaat omdat Israël alleen actief is in de Gazastrook als antwoord op het geweld. Met het eind van geweld, zal Israël graag zijn troepen terugtrekken", aldus een woordvoerster van Olmert.

Ooggetuigen

Volgens Palestijnse ooggetuigen trokken Israëlische militairen zich inderdaad in de nachtelijke uren terug uit het noorden van de Gazastrook. Ze hebben vooral daar wekenlang jacht gemaakt op Palestijnse commando's die raketten wilden afvuren op Israël.

Het herstel van het staakt-het-vuren zoals dat eigenlijk vorig jaar al was overgekomen, brengt een ontmoeting tussen de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Ehud Olmert vermoedelijk dichterbij.

Een uur nadat het staakt-het-vuren van kracht was geworden, hebben Palestijnen een Qassam-raket afgevuurd op het zuiden van Israël. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen, meldde de Israëlische radio zondagochtend. Het Israëlische leger onderzoekt het bericht.