LINGEWAARD - Een groep krakers heeft zaterdagavond laat Fort Pannerden in Doornenburg (gemeente Lingewaard) wederom bezet. De mobiele eenheid haalde begin november met veel moeite 25 krakers uit het eeuwenoude fort.

Fort Pannerden heeft de omvang van een voetbalveld en telt drie, gedeeltelijk ondergrondse verdiepingen, die samen een doolhof van gangen en kamers vormen. Het leger moest bij de ontzetting met een rupsvoertuig een noodbrug aanleggen over de vier meter diepe gracht rond de vesting. Daarna zakte de ME aan touwen vanaf het dak af in het fort en moesten alle gangen doorzocht worden. De ontruiming duurde twee dagen.

Laten zitten

De politie Gelderland-Midden heeft in de nacht van zaterdag op zondag besloten de krakers vooralsnog te laten zitten. De eigenaar van het complex, Staatsbosbeheer, moet in overleg met de gemeente (Lingewaard) bepalen wat er dient te gebeuren en daarop vooruitlopend zal de politie geen actie ondernemen, maakte het korps bekend.

Fort Pannerden, eigendom van Staatsbosbeheer, was sinds juni 2000 gekraakt. De vesting raakte in verval nadat de overheid in de jaren vijftig had besloten dat het fort geen nut meer had.

Nu er plannen zijn om de Hollandse Waterlinie als cultuurhistorisch monument te herstellen, is er weer aandacht voor Fort Pannerden. Het is de bedoeling dat er een bezoekerscentrum, een museum voor ballistiek en en vleermuizenhotel in komen.

Openbare weg

De krakers hebben ook de openbare weg afgezet. Hiervoor gebruiken ze onder meer caravans. De politie heeft laten weten die afzetting niet te tolereren.

"We proberen een beeld te krijgen van waar de krakers precies zitten", aldus een woordvoerder. De krakers gaan er hoe dan ook weer uit, zei een woordvoerder van de politie. "Het is alleen de vraag of dat vanavond of morgen gebeurt".

De politie overlegt momenteel met de gemeente om te beslissen hoe zij gaan ingrijpen. "Het gaat om de veiligheid van de mensen die de krakers uit het fort moeten halen."

Knutselen

De krakers bezetten Fort Pannerden om te protesteren tegen de gang van zaken bij de uitzetting begin november. Een woordvoerder van de krakers zegt dat er circa honderd mensen in het pand zijn. "We zijn inmiddels alweer in de gangen aan het knutselen", aldus de woordvoerder. Hij zegt dat de krakers met "twee bussen" naar Fort Pannerden gegaan zijn om het in te nemen.

Er was antikraakwacht, maar desondanks konden de krakers het fort in komen. "Er is wat over en weer geschreeuwd, maar toen konden de krakers erin", aldus de zegsman.

Buurtbewoners

Inmiddels is ook een aantal buurtbewoners op de commotie afgekomen. Zij hebben gemengde gevoelens over de actie van de krakers. Het terrein rond het fort is opgeruimd door de gemeente, maar de kijkers zeggen niets gemerkt te hebben van constructieve werkzaamheden aan het fort zelf. Vandaar dat zij wel begrijpen dat de krakers het fort weer in zijn getrokken.

Een woordvoerder van het Platform Doornenburg, actief in Lingewaard, vindt dat de politie en gemeente niet moeten ingrijpen. "Wij willen nu eerst eens duidelijk hebben wat de gemeente de komende tijd met het fort gaat doen. Dat hebben ze ons tot nog toe niet goed duidelijk kunnen maken", zegt hij.