DRONTEN - Het enige dat er over is van een glaspanel waarop een gedicht stond, in het Koningin Wilhelminabos bij Dronten, zijn stukken glas in het gras. Woordvoerder Marjolijn Swart van de KWF Kankerbestrijding wordt zaterdag tijdens de herdenkingsdag voor overleden kankerpatiënten regelmatig aangesproken door bezoekers. "Mensen zijn heel erg geschrokken."

Bezoekers waren volgens Swart vooral bang dat de herdenkingsdag niet door zou gaan vanwege de vernielingen van vrijdagavond. Onbekenden hebben in totaal twee glaspanelen waarop een gedicht stond, kapot geslagen. De lange verticale panelen waarop namen staan van overledenen aan kanker, zijn gespaard gebleven.

Een boswachter merkte de vernielingen vrijdagavond op. Onbekenden gooiden de mobiele wc-hokken om en vernielden de glaspanelen. Swart gaat uit van opzet. "Dat kan toch ook haast niet anders?" Het is een eind lopen naar de gedenkplek en de zegsvrouw denkt dat de vandalen de weg goed wisten, aangezien het donker was.

Heel boos

"Ik hoop dat degenen die dit hebben gedaan, nooit iemand aan kanker hoeven te verliezen", zegt Rita Boot-van der Vegt met betraande ogen. Zij heeft net met haar zus Elli Verhaaff-van der Vegt een boom geplant voor haar overleden man en moeder. "Je wordt gewoon heel boos. Ik moest gelijk aan Balkenende denken met zijn normen en waarden."

Voor de zussen is het toch al een moeilijke dag, want ze hebben ook hun vader aan deze ziekte verloren. "Het wordt een familiebos", zegt Verhaaff-van der Vegt. "Het planten van bomen is een heel mooi idee voor nieuw leven. Zo blijft de herinnering levend."

Tegen de 6500 mensen bezochten zaterdag tijdens de 'Bomen voor het Leven'-dag de gedenkplek voor overleden kankerpatiënten. Zij plantten 1700 bomen ter nagedachtenis aan dierbaren die overleden zijn aan kanker. Dit jaar wordt de 13.000ste boom in het herdenkingsbos geplant. De namen van aan kanker overleden dierbaren worden op glaspanelen aangebracht die op de gedenkplek staan.