BAGDAD - De eerder deze maand teruggetreden Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld gaf toestemming voor het martelen van terreurverdachten in de Iraakse gevangenis Abu Ghraib. Dat heeft de Amerikaanse ex-generaal Janis Karpinski, die de leiding had over Abu Ghraib en andere Iraakse gevangenissen, tegen de Spaanse krant El País gezegd.

In het zaterdag gepubliceerde vraaggesprek stelt Karpinski dat Rumsfeld zijn handtekening onder een notitie had gezet, waarmee hij het groene licht gaf voor een harde aanpak van de gevangenen in Abu Ghraib, een gevangenis bij Bagdad. Volgens Karpinski kregen ondervragers van de militaire inlichtingendiensten toestemming om gevangenen gedurende een lange tijd te laten staan, ze uit hun slaap te houden en ze lastig te vallen met keiharde muziek.

Karpinski had van juli tot november 2003 de leiding over Abu Ghraib en zestien andere Iraakse gevangenissen. Ze zegt dat in de cellencomplexen de Geneefse Conventies voor de behandeling van krijgsgevangenen zijn gerespecteerd. Tijdens de verhoren zijn de conventies volgens Karpinski wel met voeten getreden. Naar eigen zeggen was zij niet verantwoordelijk voor die verhoren. De ondervragingen vielen onder de verantwoordelijkheid van de militaire inlichtingendiensten.

Intimidatie

In het voorjaar van 2004 doken foto's op van Amerikaanse bewakers en ondervragers die zich in Abu Ghraib-gevangenis schuldig hadden gemaakt aan marteling en seksuele intimidatie van gevangenen. In verband met de zaak is een Amerikaanse militairen veroordeeld. Karpinski verloor haar rang.

Rumsfeld stapte begin november op als minister van Defensie, nadat zijn Republikeinse partij fors had verloren in de verkiezingen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Aanklacht

Anderhalve week geleden diende een groep advocaten in Duitsland een aanklacht tegen Rumsfeld in. Ze beschuldigen hem ervan het gebruik van marteling in Irak en op de marinebasis Guantánamo Bay op Cuba te hebben goedgekeurd.