HILVERSUM - De VVD heeft de leiderschapskwestie verkeerd opgelost en onvoldoende helder gemaakt waar de partij voor staat. Dat zei oud-fractieleider Hans Dijkstal zaterdag voor Radio 1. Volgens Dijkstal was het onverstandig dat de verliezer van de verkiezing tot lijsttrekker meteen nummer twee op de kandidatenlijst werd.

"Daardoor werd onduidelijkheid gezaaid over de richting waar je als liberale partij voor staat", zei Dijkstal op Radio 1. Mark Rutte won de verkiezing, waarna Rita Verdonk automatisch op de tweede plaats belandde. Omdat vooraf duidelijk was dat de verliezer toch aan de verkiezingen zou meedoen, zou het volgens Dijkstal weinig hebben uitgemaakt voor wie de VVD-leden kozen. Daardoor hield verdeeldheid binnen de liberale gelederen aan.

Ook was de VVD volgens Dijkstal in de campagne niet duidelijk genoeg. "De lijsttrekkers die helder konden overbrengen waar ze voor staan hebben gewonnen. De VVD heeft dat onvoldoende gedaan."

Coalitie

De voormalig VVD-leider vindt een coalitie tussen CDA, PvdA en ChristenUnie 'logischer' dan de combinatie met de SP. Dijkstal is het er niet mee eens dat de SP in de regering zou moeten op basis van de verkiezingsuitslag. "De mensen die de SP niet in de regering willen, hebben samen 125 zetels. Bovendien hebben CDA en SP elkaar in de campagne flink bekritiseerd, dan zou het vreemd zijn als ze nu gaan samenwerken."

Een van de oorzaken voor het verlies van de VVD bij de verkiezingen is volgens Dijkstal dat de kiezer zich te veel liet leiden door emoties. "Marijnissen gebruikte vaak het begrip 'socialer', maar dat is behoorlijk vaag. De discussies gingen te weinig over financieel-economische problematiek. Wat dat betreft heeft de VVD het nakijken gehad."