MASERU - Een Nederlandse ontwikkelingswerker is vrijdagavond in de hoofdstad Maseru van het Afrikaanse land Lesotho doodgeschoten. De 36-jarige vrouw kwam om bij een beschieting door onbekende mannen bij het huis van de minister van handel en industrie van Lesotho. Dat zegt een woordvoerder van het hoofdbureau van de politie zaterdag. Vermoedelijk is ze onbedoeld slachtoffer geworden van een politieke moordaanslag op de minister.

Toen de 36-jarige Nederlandse vrijdag rond 23.00 uur samen met haar vriend uit een taxi stapte bij het huis van Mpho Malie, de minister van Handel, werden zij onder vuur genomen. De vrouw werd getroffen bezweek later in het ziekenhuis van Maseru aan haar verwondingen. Volgens media in zuidelijk Afrika was de minister niet thuis. Hij was in het buitenland.

De Nederlandse vrouw overleed volgens de politiewoordvoerder in het Queen Elizabeth II-ziekenhuis. Bij de beschieting raakte de taxichauffeur zwaargewond. De verwondingen van de andere inzittenden vielen volgens de woordvoerder mee. De naam van de vrouw heeft de politie van Lesotho nog niet bekendgemaakt.

Vrijwilligerswerk

Samen met haar vriend was de Nederlandse aan het eind van haar verblijf in Lesotho, waar zij als vrijwillligster zes weken had gewerkt voor de Clinton Foundation aan de bestrijding van hiv en aids in Lesotho, een klein koninkrijk omringd door Zuid-Afrika. Zij zouden doorreizen naar Mozambique om ook daar hun verblijf te combineren met vrijwilligerswerk.

Volgens de politie zijn 24 patroonhulzen van AK-47's gevonden op de plaats van de schietpartij. Over een motief tast zij nog in het duister. Er zijn nog geen verdachten, zegt de woordvoerder.

De schietpartij bij het huis van Malie vond plaats net nadat Koning Letsie III het parlement had ontbonden en verkiezingen aankondigde, die in februari van het volgend jaar zullen plaatsvinden.

Politiek geweld is niet ongewoon Lesotho, het straatarme en door aids zwaar getroffen bergland. In augustus van dit jaar werd het parlementslid Bereng Sekhonyana vermoord. De minister van Buitenlandse Zaken Monyane Moleleki overleefde een aanslag op zijn leven.