DRONTEN - Nabestaanden van overleden kankerpatiënten herdenken zaterdag tijdens de 'Bomen voor het Leven'-dag hun dierbaren in het deels vernielde Koningin Wilhelminabos In Dronten.

Onbekenden hebben daar vrijdagavond een aantal glaspanelen met daarop gedichten en teksten vernield en mobiele wc's omgegooid.

"De bijeenkomst gaat ondanks deze vernielingen gewoon door", liet een woordvoerster van het organiserende Stichting Nationale Boomfeestdag zaterdag weten. Zij verwacht ongeveer 6000 nabestaanden, die 1700 bomen planten ter nagedachtenis aan dierbaren die overleden zijn aan kanker.

Het enige dat er over is van een glaspanel waarop een gedicht stond, in het Koningin Wilhelminabos bij Dronten, zijn stukken glas in het gras. Woordvoerder Marjolijn Swart van de KWF Kankerbestrijding wordt zaterdag tijdens de herdenkingsdag regelmatig aangesproken door bezoekers. "Mensen zijn heel erg geschrokken."

Bezoekers waren volgens Swart vooral bang dat ze de herdenkingsdag niet door zou gaan vanwege de vernielingen van vrijdagavond. Onbekenden hebben in totaal twee glaspanelen waarop een gedicht stond, kapot geslagen. De lange verticale panelen waarop namen staan van overledenen aan kanker, zijn bespaard gebleven.

Opzet

Een boswachter merkte de vernielingen vrijdagavond op. Onbekenden gooiden de mobiele wc-hokken om en vernielden de glaspanelen. Swart gaat uit van opzet. "Dat kan toch ook haast niet anders?" Het is een eind lopen naar de gedenkplek en de zegsvrouw denkt dat de vandalen de weg goed wisten, aangezien het donker was.

"Ik hoop dat degenen die dit hebben gedaan, nooit iemand aan kanker hoeven te verliezen", zegt Rita Boot-van der Vegt met betraande ogen. Zij heeft net met haar zus Elli Verhaaff-van der Vegt een boom geplant voor haar overleden man en moeder. "Je wordt gewoon heel boos. Ik moest gelijk aan Balkenende denken met zijn normen en waarden."

Voor de zussen is het toch al een moeilijke dag, want ze hebben ook hun vader aan deze ziekte verloren. "Het wordt een familiebos", zegt Verhaaff-van der Vegt. "Het planten van bomen is een heel mooi idee voor nieuw leven. Zo blijft de herinnering levend."