LONDEN - De dood van de gewezen Russische spion Alexander Litvinenko draagt alle sporen van een door "een staat ondersteunde moord". De daders moeten gezocht worden in kringen van buitenlandse agenten, zegt een anonieme hooggeplaatste Britse regeringsfunctionaris zaterdag in de Britse krant The Times van zaterdag.

Niet alleen het feit dat Litvinenko werd vergiftigd met het zeldzame polonium 210 maar ook andere bewijzen doen vermoeden dat het gaat om buitenlandse agenten. Medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben vrijdag een onderhoud gehad met de Russische ambassadeur en hem gevraagd alle informatie die ze hebben over de zaak over te dragen aan Scotland Yard.

Mensen die op 1 november in Londen hebben gegeten in de sushibar waar Litvinenko is geweest, moeten zich melden bij de Britse gezondheidsautoriteiten. Ook gasten van het hotel waar de ex-spion die dag is geweest, worden verzocht contact op te nemen.

Straling

Litvinenko stierf donderdag aan de gevolging van blootstelling aan het radioactieve materiaal polonium 210. Zowel in sushibar Itsu (Piccadilly) als in het Millennium-hotel aan Grosvenor Square is verhoogde straling aangetroffen. Ook in Litvinenko's woning vond de politie verhoogde radioactiviteit. De politie onderzoekt nog beelden van bewakingscamera's op verschillende plekken in het centrum van Londen.

De Britse gezondheidsdienst NHS heeft bovendien artsen en ziekenhuizen op de hoogte gesteld van de risico's op blootstelling aan polonium 210 en de maatregelen die dan moeten worden genomen.

De NHS verzekert dat het risico van blootstelling aan het radioactieve materiaal klein is. "Het levert alleen gevaar op als het lichaam het inneemt, door inademing, door het in de mond te nemen of als het in een wond komt. De meeste sporen kunnen worden verwijderd door de handen te wassen of in de was- of afwasmachine", luidde een verklaring van de NHS.

De Britse pers speculeerde zaterdag volop over wat de rol van Rusland kan zijn in de affaire. Litvinenko beschuldigde nog bij leven het Kremlin ervan hem te willen vermoorden wegens zijn kritische houding. Sommige media repten al van "de eerste politieke moord door het Kremlin in het Westen sinds het einde van de Koude Oorlog". Litvinenko was sinds kort een Brits staatsburger.