DEN HAAG - Als het aan Wim Deetman ligt dan is hij nog zeker 4 jaar burgemeester van Den Haag. Hij hoopt in 2008, als zijn tweede termijn afloopt, voor nog eens twee jaar te worden benoemd. Dat zegt Deetman zaterdag in een interview met het AD.

"Ik hoop dat ik tot m'n 65e kan blijven werken. Als burgemeester. Ik geniet elke dag, deze stad is de moeite waard", aldus de burgervader, die op 1 december precies tien jaar burgemeester is van Den Haag. "Die tien jaar zijn omgevlogen en ik ga nog graag vier jaar door. Dit is m'n langste baan ooit; heftiger dan alle voorgaande."

Deetman is gepokt en gemazeld in de politiek. Vanuit de Tweede Kamer kwam de CDA'er in 1982 in het kabinet als minister van Onderwijs. Van 1989 tot 1996 was hij voorzitter van de Tweede Kamer tot hij op 1 december 1996 het burgemeesterschap van Den Haag aanvaarde.

Automatisch ontslag

Het kabinet maakte vrijdag bekend dat burgemeesters nog tot hun zeventigste mogen doorwerken. Het Koninklijk Besluit dat voorzag in het automatisch ontslag bij 65 jaar is hiermee ingetrokken, wel moet in cao's worden vastgelegd of de ambtsdragers ook echt langer kunnen doorwerken. De nieuwe ontslagregel geldt ook voor commissarissen van de koningin.