DEN HAAG - Het voorarrest van de twee Nederlandse vliegtuigspotters die sinds drie weken in Griekenland vastzitten op verdenking van spionage, is dinsdag met tien tot veertien dagen verlengd. Dat zei de vader van de 27-jarige arrestant Patrick Dirksen dinsdagavond. Verwacht werd dat de onderzoeksrechter dinsdag of woensdag zou beslissen of de spotters moeten worden vervolgd.

De verlenging van het voorarrest is verrassend, meent Dirksen. Volgens hem waren medewerkers van de Nederlandse ambassade in Griekenland even verbaasd als de ouders van Nederlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon de berichten dinsdag niet officieel bevestigen of ontkennen.

De Griekse politie arresteerde de groep van twaalf Britse en twee Nederlandse vliegtuigspotters op 8 november toen zij de militaire vliegbasis nabij Kalamata fotografeerden. Het reisgezelschap ontkent alle aantijgingen en zegt een officiële uitnodiging te hebben gehad voor een luchtshow op de vliegbasis. De spotters worden vastgehouden in een gevangenis in Nafplion, gelegen tussen Kalamata en Athene.

De 27-jarige Patrick Dirksen, student fysische geografie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, alsmede de 28-jarige Frank Mink uit Den Helder maakten deel uit van een reisgezelschap van het Engelse Touchdown Tours. De behandeling van hun zaak door de onderzoeksrechter werd eerder uitgesteld omdat er onder meer bewijsmateriaal in Zwitserland moest worden onderzocht.

De vliegtuigspotters waren al eerder gearresteerd op de militaire basis Tanagra, maar 5 november vrijgelaten. Griekse onderzoekers zeggen ook bewijzen te hebben dat zij foto's hebben genomen van een basis in Megara, nabij Athene.