PARAMARIBO/DEN HAAG - Nederland heeft besloten tot een 'hoffelijke behandeling' van Surinamers en Surinaamse hoogwaardigheidsbekleders op de luchthaven Schiphol. Dit heeft minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken aan zijn Surinaamse collega Lygia Kraag-Keteldijk laten weten. De Surinaamse minister zei dit vrijdag.

Bot heeft zijn collega meegedeeld de kwestie rond de behandeling van Surinamers op de luchthaven te hebben besproken in de raad van ministers. Er is besloten dat een ambtenaar van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zowel bij aankomst als bij vertrek van Surinaamse hoge functionarissen aanwezig zal zijn op Schiphol.

In het Surinaamse parlement heeft president Ronald Venetiaan enkele weken geleden scherpe kritiek geleverd op de manier waarop de controles op Schiphol plaatsvinden. Hij sprak van een 'barbaarse behandeling' die zou neerkomen op schending van mensenrechten.

Brief

Venetiaan maakte eveneens de inhoud van een brief openbaar die hij in april aan premier Jan Peter Balkenende schreef. Hij vroeg om een 'geruststellende reactie', maar zijn brief bleef onbeantwoord, aldus het staatshoofd. De Rijksvoorlichtingsdienst in Den Haag ontkende dat vrijdagavond. Op 24 april heeft premier Balkenende een halfuur getelefoneerd met Venetiaan en daarbij is ook de kwestie-Schiphol aan de orde geweest, aldus de RVD.

Bot heeft nu tegenover zijn Surinaamse collega benadrukt dat de goede betrekkingen tussen de beide landen niet verstoord mogen worden. Hij heeft toegezegd zich te blijven inzetten om de goede relatie te behouden.

President Venetiaan arriveert maandag als leider van een Surinaamse delegatie op Schiphol, op doorreis naar Abudja. In de Nigeriaanse hoofdstad wordt eind deze maand een topconferentie over integratie gehouden door Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse staatshoofden.