DEN HAAG - De vijf Afghanen die door Nederlandse militairen op 12 november gevangen waren genomen, zijn vrijdag in Tarin Kowt op vrije voeten gesteld. De Afghaanse autoriteiten zien na een onderzoek geen reden tot strafrechtelijke vervolging of langere detentie. De vrijlating vond plaats in harmonie met de Nederlanders. Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag gemeld.

De Nederlanders hadden het vijftal opgepakt op verdenking van het plegen van activiteiten voor de Taliban. Drie van hen zouden commandanten van de Taliban zijn. Op de locatie van de arrestatie werden ook wapens aangetroffen. Maar het bezit van wapens op zich is wijdverbreid in Afghanistan, aldus een woordvoerder van Defensie.

Het was de eerste keer dat Nederlandse militairen in Uruzgan mensen gevangen hadden gemaakt. Eerder waren wel drie personen even aangehouden, maar niet opgesloten.

De vijf Taliban-verdachten, afkomstig uit twee gehuchten, werden de eerste 96 uur in een gebouwtje op Kamp Holland opgesloten en verhoord. Daarna zijn ze volgens de afspraken overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten. Daar zijn ze bezocht door het Rode Kruis en deze week nog door de Nederlandse commandant Theo Vleugels. De gevangenen hebben verklaard goed behandeld te zijn. De vrijlating vond plaats in alle openheid en in overleg.

Overigens is geen toestemming vereist van de Nederlanders. De vervolging of vrijlating is geheel een zaak van de Afghaanse autoriteiten. De woordvoerder van Defensie stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat het besluit tot vrijlating niet integer zou zijn. "Wij hebben het vertrouwen dat een goede afweging is gemaakt", aldus de woordvoerder.