DEN BOSCH - De 41-jarige Peter H. uit Geldrop, die wordt verdacht van de moord op de 15-jarige Melanie Sijbers in september, wordt niet in verband gebracht met andere moordzaken. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch onderzocht of H. ook betrokken kan zijn geweest bij de moord op Nicole van den Hurk in 1995.

Volgens het OM zat H. ten tijde van dat misdrijf echter vast, zo deelde het parket in Den Bosch vrijdag mee.

Ook heeft justitie gekeken naar mogelijke verbanden tussen H. en andere onopgeloste misdrijven, waaronder de moord op Andrea Luten uit Ruinen en Christel Ambrosius uit Putten. Volgens het OM heeft H. ook met deze zaken niets te maken. De verdachte is de stiefvader van een vriendin van Melanie. H. zat ten tijde van de moord op de 15-jarige Van den Hurk vast in Kroatië. Het meisje uit Eindhoven verdween in oktober 1995. Haar lichaam werd anderhalve maand later gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Twee maanden geleden werd in een bos daar niet ver vandaan het lichaam van Melanie Sijbers uit Geldrop gevonden. Het meisje was op 7 september verdwenen.

Gepuzzel

Volgens een woordvoerster van het OM in Den Bosch was het een heel gepuzzel om het verleden van H. te achterhalen. De man zat sinds eind jaren tachtig vast voor drie gewelddadige verkrachtingen. Na zijn celstraf zat hij elf jaar in de een tbs-kliniek in Groningen. Hij ontsnapte meerdere keren voordat hij werd vrijgelaten.

Omdat niet alle instanties hun administratie even goed op orde hebben, heeft het even geduurd voordat justitie had achterhaald wanneer H. op vrije voeten en wanneer niet, aldus de woordvoerster.

De rechtbank in Den Bosch buigt zich op 10 januari voor het eerst in een pro forma-zitting over de zaak. Het OM heeft de moordenaar van Nicole van den Hurk nooit kunnen vinden. Dat geldt ook voor de moordenaar van Andrea Luten, het 16-jarige meisje uit Ruinen dat in 1993 werd gevonden in een bos bij haar woonplaats. Ze bleek gewurgd.

Ad van den Hurk zei vrijdag dat het helemaal nog niet zeker is dat H. niets met de moord op zijn dochter te maken heeft. Dat hebben mensen binnen het OM zijn ex-vrouw verzekerd, aldus Van den Hurk. Volgens hem gaat justitie door met het onderzoek, omdat er nog gaten zitten in het verleden van H.