LONDEN - De voormalige geheim agent en criticus van de regering-Poetin in Rusland, Aleksander Litvinenko, is vermoord met 'een grote dosis' polonium. Dit hebben de Britse gezondheidsautoriteiten vrijdag gezegd. Litvinenko overleed donderdag in Londen.

Polonium is een stof die in hoge mate radioactief en kankerverwekkend is. Het chemisch radioactieve element werd in 1898 ontdekt door de wetenschapper Marie Curie. Litvinenko werd begin november vergiftigd. Hij heeft op de een of andere manier de polonium opgegeten, ingeademd of het is via een wond in zijn lichaam gekomen. Over de motieven en dader(s) zijn er nog geen aanwijzingen.

Een woordvoerder van de Britse gezondheidsdienst zei "dat iemand kennelijk doelbewust is vergiftigd door een soort straling'' nooit eerder is voorgekomen in Groot-Brittannië.

In een sushibar in de Britse hoofdstad Londen waar een donderdag overleden voormalige KGB-spion at vlak voordat hij ziek werd, heeft de Britse politie een verhoogd stralingsniveau vastgesteld.

Ook in een hotel waar de tot Brit genaturaliseerde Alexander Litvinenko eerder op die dag twee Russische mannen ontmoette, is een verhoogde straling geconstateerd.

Poetin

Het slachtoffer en tal van zijn naasten beschuldigen de Russische president of de Russische staat, maar daarvoor zijn geen bewijzen. De Russische president Vladimir Poetin zei vrijdag in Helsinki te betreuren dat Litvinenko's tragische dood op deze wijze voor 'politieke provocaties' wordt misbruikt.

De twee Russen die iets met Litvinenko hadden gedronken op de dag dat hij ziek werd, hebben zich vrijdag vrijwillig gemeld bij de Britse ambassade in Moskou. Over de inhoud van het gesprek tussen de voormalige KGB-agent, zijn zakenpartner en de Britse diplomaten is niets bekend.

Vrienden

"U kunt een man het zwijgen opleggen. Maar een jammerklacht van protest vanuit de hele wereld zal de rest van uw leven, heer Poetin, in uw oren weerklinken."

In Londen lazen vrienden van de donderdag overleden oud-spion Alexander Litvinenko de aanklacht voor die de Kremlin-criticus voor zijn dood had geschreven. "U kunt mij het zwijgen opleggen. Maar dat zwijgen heeft een prijs. U heeft laten zien dat u precies zo barbaars en meedogenloos bent als al uw critici beweren."

Vergiftiging

Litvinenko overleed donderdagavond in een Londens ziekenhuis. Hij was eerder deze maand opgenomen met zware vergiftigingsverschijnselen. Hij verloor zijn haar en uiteindelijk vielen organen uit.

Aanslagen

De 43-jarige Litvinenko week zes jaar geleden naar Engeland uit. Ruim een jaar daarvoor was hij zijn voormalige collega's bij de Russische veiligheidsdienst FSB afgevallen. Hij beweerde onder meer dat de FSB de zakenman Boris Berezovski wilde vermoorden. Later werkte hij mee aan een boek waarin werd beweerd dat het Kremlin achter de aanslagen op de Moskouse flatgebouwen zat in 1999, die aan Tsjetsjeense terroristen waren toegeschreven.

'Menselijke tragedie'

Het Kremlin ontkent in alle toonaarden achter de dood van de spion te zitten. "Het is een menselijke tragedie. De man is vergiftigd. Maar de beschuldigingen richting het Kremlin zijn zo ongeloofwaardig, ze zijn te gek om commentaar van de president of iemand anders van de Russische zijde te ontlokken", verklaarde een bron binnen de Russische delegatie die in Helsinki is voor de EU-Ruslandtop.

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov verklaarde later dat het nu aan de Britse politie en andere veiligheidsdiensten is om uit te zoeken wat er precies met Litvinenko gebeurd is.