BELFAST - Een evacuatie van het Noord-Ierse parlement Stortmont heeft vrijdag de voortgang van het vredesproces in de Britse provincie gefrustreerd. De Noord-Ierse partijen moesten vrijdag hun kandidaten voor de hoogste politieke functies voordragen, om kans te maken op herstel van het Noord-Ierse zelfbestuur.

Bekijk video

De vergadering werd niet hervat, waardoor een cruciale deadline verstreek.

Extremist

De parlementsgebouwen in het Noord-Ierse Belfast moesten twintig minuten na opening van de bijeenkomst worden ontruimd door een kennelijk gewelddadige actie van een loyalist. De wegens misdaden beruchte extremist Michael Stone drong het gebouw binnen en gooide met een rokend pakket waarvan hij zei dat het een bom was.

Veiligheidsmensen overmeesterden hem en ontruimden Stormont, het parlementsgebouw. De man was bewapend, bleek later.

Premierschap

De partijen moesten vrijdag proberen overeenstemming te bereiken over wie er premier en vicepremier zou worden. Dat zou de weg vrijmaken voor een interimregering van het Britse deel van Ulster, waarop in maart volgend jaar verkiezingen zouden volgen.

In de korte tijd voordat de bijeenkomst abrupt werd afgebroken, stelde Sinn Fein zijn kandidaat voor het vicepremierschap voor. De politieke tak van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) schoof Martin McGuinness naar voren, hoewel die door de protestanten nog altijd als terrorist wordt gezien.

Paisley

Ian Paisley, leider van de radicale loyalistische partij DUP, weigerde een kandidaat te noemen voor de hoogste politieke functie in de provincie. Paisley eiste dat Sinn Fein eerst de politiemacht in Noord-Ierland zou erkennen, van oudsher vooral een protestants bolwerk. Sinn Fein heeft dat tot nu toe geweigerd.

Levenslang

De man die het debat verstoorde kreeg eerder wegens aanslagen levenslange gevangenisstraf, maar werd op grond van het Goede Vrijdag-akkoord in 1998 vrijgelaten. Stone geldt als een extremist onder de protestantse Unionisten, die de band met het Verenigd Koninkrijk zo nauw mogelijk willen houden. Hun tegenstanders zijn de overwegend rooms-katholieke Republikeinen die Noord-Ierland bij de republiek Ierland willen voegen. Deze stromingen moeten in het vredesproces samen kunnen regeren.