DEN HAAG - De financiële tegenvaller van 10 miljard euro die het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag voor de komende kabinetsperiode voorspelde, kan volgens VVD-leider Zalm betekenen dat de aflossing van de staatsschuld 'een paar jaar' vertraging oploopt.

De wens van de VVD en de meeste andere politieke partijen is steeds geweest om de torenhoge staatsschuld in een generatie (25 jaar) af te lossen. Om dat te kunnen halen, is snel een structureel begrotingsoverschot nodig van 1 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Het CPB voorspelt voor het einde van de komende kabinetsperiode echter een tekort van 1,1 procent.

VVD-leider Zalm zei woensdag in het radioprogramma Met het oog op morgen dat de aflossing wellicht niet meer in een generatie lukt en enkele jaren langer gaat duren. "Dat moeten we niet uitsluiten." Aflossing van de staatsschuld in een generatie was voor de VVD tot nu toe heilig.

CDA-fractievoorzitter Verhagen zei in hetzelfde programma te hopen dat de liberale coalitiepartner dat uitgangspunt niet loslaat.