NEW YORK - De architecten die meedingen in de ontwerpwedstrijd om een nieuw gebouw te plaatsen op Ground Zero hebben met hun plannen letterlijk hoog ingezet. Alle ontwerpen, die woensdag door middel van een maquette of virtual reality aan het televisiepubliek werden getoond, moeten de skyline van The Big Apple gaan domineren.

Onder de zeven ontwerpen die uit ruim vierhonderd inzendingen werden gekozen zijn plannen om New York het hoogste gebouw van de wereld terug te bezorgen, een record dat momenteel in handen is van Kuala Lumpur. Het idee van de New Yorkse firma Think torent maar liefst 640 meter de lucht in, terwijl andere ontwerpers volgen met hoogten van meer dan 500 meter.

De zeven kandidaten onthulden hun plannen woensdag tijdens een drie uur durende televisieuitzending. Daarna is het weer het woord aan de Newyorkers die zes weken de tijd hebben om hun voorkeur te bepalen. Naar verwachting op 31 januari zal bekend worden wie de wedstrijd wint of dat iedereen terug moet naar de tekentafel.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat een dergelijke ontwerpwedstrijd wordt gehouden in New York na de aanslagen van 11 september vorig jaar. In juli verwierpen de bewoners van de miljoenenstad alle zes geselecteerde ontwerpen. Het oordeel was spijkerhard: saai, geen fantasie of te grootschalig.

De Newyorkse burgemeester Bloomberg reageerde enthousiast op de woensdag onthulde ontwerpen. "De vandaag gepresenteerde plannen zijn fantasierijk, innovatief en gaan veel verder dan alles wat we tot nog toe hebben gezien", aldus de burgervader tegen de BBC.

Deze opvatting wordt gedeeld door de voorzitter van de Lower Manhattan Development Corporation, een van de verantwoordelijke instanties voor de ontwikkeling van het gapende gat in het zuiden van Manhattan. De plannen "hebben een duizelingwekkende diversiteit van geometrische configuraties, variërend van conventionele gebouwvormen tot zeer onorthodoxe structuren", aldus John Whitehead.

/LINK
Kijk hier voor de ontwerpen