RIJSWIJK - De stembusuitslag van de Nederlanders in het buitenland en de hertelling van de uitslagen in onder andere Eindhoven heeft de SP een zetel gekost en de PvdA een zetel opgeleverd.

In de uiteindelijke officieuze uitslag, zoals verzameld door de verkiezingsdienst van het ANP, krijgt de SP 25 zetels en de PvdA 33 in de nieuwe Tweede Kamer. Voor het overige blijft de voorlopige zetelverdeling gelijk. De nieuwe uitslag betekent dat PvdA'er Harm Evert Waalkens in de Kamer blijft.

VVD

Onder de Nederlanders in het buitenland is overigens de VVD het populairst. Rond 28,1 procent van de 'expats' stemde op de liberalen, tegen 21,0 procent op het CDA.

Linkse partijen zijn in het buitenland minder gevierd: PvdA 16,0 procent, SP 8,7 procent en GroenLinks 11 procent. Overigens is opvallend dat GroenLinks het in het buitenland veel beter doet dan onder het electoraat in Nederland (4,6 procent).

Opkomst

In de uiteindelijke officieuze einduitslag is de opkomst een fractie hoger dan in de cijfers van woensdagavond: 80,2 procent tegen 80,1 procent. Amsterdam blijft de stad met de laagste opkomst van heel Nederland: 70,7 procent.

De Kiesraad maakt maandag de officiële uitslag bekend. Dan zal ook voor het eerst bekend worden hoeveel voorkeurstemmen alle kandidaten hebben gekregen en wat de uiteindelijke personele samenstelling van de Tweede Kamer zal zijn.