MAASTRICHT - Justitie in Maastricht laat dna-onderzoek doen op het lichaam van een vrouw, die in 1986 onder de naam Monique Jacobse is begraven op een begraafplaats in Maarn. Familie van Monique Jacobse heeft namelijk gemeld dat deze doodgewaande vrouw na ruim dertig jaar stilzwijgen onlangs weer contact heeft gezocht vanuit de Verenigde Staten.

Dat heeft officier van justitie Wim Smuts vrijdag bevestigd. Het Openbaar Ministerie wilde het graf van Jacobse openen om te onderzoeken of zij mogelijk tot de slachtoffers van een seriemoordenaar uit Heerlen behoorde. Toen het OM de vermeende nabestaanden daarover benaderde, bleek dat de doodgewaande vrouw zich had gemeld. Het dna-onderzoek moet bevestigen dat de dode vrouw niet Monique Jacobse is.

Lichaam

Monique Jacobse verdween in 1975 op 16-jarige leeftijd uit haar woonplaats De Bilt. Een jaar later vond een wandelaar in Maarsbergen een lichaam, waarvan pas tien jaar later werd vastgesteld dat het de vermiste Jacobse moest zijn. Haar familie begroef haar op een begraafplaats in Maarn.

In 1994 bekende een bejaarde man uit Groenlo dat hij Monique Jacobse had omgebracht, maar deze man pleegde zelfmoord voordat het onderzoek naar zijn bekentenis klaar was.

Moeder

Een zus van Jacobse heeft het OM verteld, dat de doodgewaande Monique zich in de zomer plotsklaps bij haar familie heeft gemeld. Ze zou teruggetrokken leven in de Verenigde Staten als ongehuwde moeder van enkele kinderen. In 1975 is zij gewoon weggelopen van huis en via omzwervingen in Amerika terecht gekomen, aldus de zus.

Als het dna-onderzoek bevestigt dat de begraven vrouw niet Monique Jacobse is, volgt nader onderzoek naar de identiteit van het lichaam.