DEN HAAG - Ruim 60 procent van de uitgeprocedeerde asielzoekers verdwijnt spoorloos en kan daarom niet terug worden gestuurd naar het land van herkomst. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waaruit het tv-programma Nova woensdagavond citeerde.

Volgens het rapport telt Nederland 11.040 'verwijderbaren'. Behalve uitgeprocedeerden zijn dat mensen die Nederland binnenkwamen met een tijdelijke vergunning, die afgelopen is. De meeste van hen (1594) komen uit Turkije. Liefst 88 procent van deze mensen is echter 'kwijt'. Van 1343 Irakezen is 60 procent verdwenen en van 773 Chinezen ontbreekt van 76 procent elk spoor.

Daarnaast zijn er met de meeste landen van herkomst geen afspraken te maken over het terugnemen van hun landgenoten. Ook deze mensen blijven dus in Nederland.

Groen-Links-lijsttrekker Halsema zal de Tweede Kamer donderdag voorstellen een parlementaire enquête te houden naar het asiel - en uitzettingsbeleid. Dat liet ze woensdagavond in een reactie weten.