AMSTERDAM - Louis Sévèke is mogelijk vermoord door een agent van de politie of inlichtingendienst. Dit blijkt uit een verklaring van een getuigen-deskundige, schrijft De Telegraaf vrijdag. De politie ontkent de aantijgingen.

De linkse activist werd 15 november vorig jaar vermoord in Nijmegen. Onderzoeker-publicist Peter Siebelt zou donderdag informatie hebben overlegd aan de politie waaruit blijkt dat de moord mogelijk te maken heeft met de publicatie van een boek uit 1990.

Onthulling

'De tragiek van de geheime dienst', een boek waar Sévèke bij betrokken was, onthulde foto's, privéadressen, telefoonnummers, kentekens en eventuele kinderen van inlichten- en politiemensen in Nijmegen.

Door het vrijgeven van hun identiteit zouden de agenten niet meer hebben kunnen werken. Hun gezinnen zouden zijn geruïneerd, schrijft de krant. Het boek werd kort na verschijning verboden door de rechter.

Rellen

Het boek was een gevolg van de rellen in 1987 bij de ontruiming van krakersbolwerk 'De Mariënburg'. Daarbij werd een harde kern van de Nijmeegse activisten opgepakt. Het netwerk van de krakers zou zijn geïnfiltreerd. Sévèke kreeg negen maanden celstraf. Als wraak zouden de krakers de informatie over de agenten hebben vrijgegeven.

Non-verhaal

De politie ontkent dat een agent van de politie of inlichtingendienst betrokken is bij de moord. Woordvoerder Ben van Ingen Schenau van de politie Gelderland-Zuid noemt het bericht een 'non-verhaal'.

Van Ingen Schenau bevestigt dat een getuige donderdag over het boek heeft gerept, maar stelt dat de politie al zestien jaar op de hoogte is van de inhoud van het boek. Hij zegt dat geen enkel scenario is uit te sluiten, maar dat er geen aanleiding is om te denken dat de moordenaar een agent is.

Speculatief

"Het verhaal is volkomen speculatief, er is geen enkele grond voor. De suggestie dat de getuige nieuwe informatie heeft verstrekt, is niet waar." De gehoorde getuige is een van de ruim vijfhonderd getuigen die de politie inmiddels in de zaak heeft gehoord.