LONDEN - De Russische oud-spion Alexander Litvinenko is donderdagavond in Londen overleden. Het ziekenhuis waar hij werd verpleegd, heeft de dood bevestigd. "Het medische team in het ziekenhuis heeft gezegd dat het alles heeft gedaan om hem te redden", aldus een zegsman van het hospitaal.

Bekijk video

Litvinenko overleed om 21.21 uur lokale tijd.

De toestand van Litvinenko verslechterde in de nacht van woensdag op donderdag. Behandelend arts Geoff Bellingham bevestigde donderdag tegen de BBC dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de oud-spion met de stof thallium is vergiftigd, zoals eerder deze week de veronderstelling was van de politie.

Ook besmetting met een radioactieve substantie sloot Bellingham vrijwel zeker uit.

Ingewanden

Daarnaast stelde de arts dat ook de informatie die eerder aan de BBC was doorgegeven als zou uit röntgenfoto's blijken dat er ongebruikelijke voorwerpen in de ingewanden van de patient zitten, onjuist was. "Deze zaak wordt onderzocht als een niet-opgehelderd sterfgeval", maakte de politie donderdagavond bekend.

Vergiftigd

Litvinenko lag sinds begin deze week op de afdeling intensieve zorg van het ziekenhuis. Hij werd naar het zich laat aanzien begin deze maand vergiftigd. Hij voelde zich 1 november ziek worden na een ontmoeting met een Rus en een Italiaanse vriend in een horecagelegenheid in Londen.

De 43-jarige Litvinenko week zes jaar geleden naar Engeland uit. Hij onderzocht eerder dit jaar de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaya.

Criticus

De oud-spion is een criticus van de Russische president Vladimir Poetin. Tot het laatst toe was hij ervan overtuigd dat Moskou achter zijn vergiftiging zat. "De klootzakken hebben me, maar ze zullen niet iedereen krijgen", zei Litvinenko in zijn laatste interview vlak voordat hij het bewustzijn verloor.

Het Kremlin ontkent in alle toonaarden achter de dood van de spion te zitten. "Het is een menselijke tragedie. De man is vergiftigd. Maar de beschuldigingen richting het Kremlin zijn zo ongeloofwaardig, ze zijn te gek om commentaar van de president of iemand anders van de Russische zijde te ontlokken", verklaarde een bron binnen de Russische delegatie die in Helsinki is voor de EU-Rusland top.