HILVERSUM - De helft van de Nederlanders wil dat CDA-leider Balkenende na de verkiezingen in januari opnieuw premier wordt. VVD-leider Zalm krijgt met 9 procent de twee voorkeur. Opvallend is echter dat VVD-kiezers iets vaker (43 procent) de voorkeur geven aan Balkenende dan aan hun eigen voorman Zalm (42 procent).

Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau NIPO onder ruim 2000 Nederlanders in opdracht van het tv-programma 2Vandaag. Na Balkenende en Zalm wordenPvdA-leider Bos (7 procent) en SP-lijsttrekker Marijnissen (4 procent) als nieuwe minister-president genoemd. Bijna een op de vijf kiezers (19 procent) weet niet wie het Torentje aan de Haagse Binnenhofvijver als kantoor mag inrichten.

De NIPO-peiling voor de Tweede-Kamerverkiezingen vertoont nauwelijks verschil met die van de afgelopen weken. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou het CDA 49 zetels binnenslepen en de VVD en de PvdA beide 29. Dit betekent een vooruitgang van zes zetels voor CDA en PvdA en vijf voor de VVD en maakt zowel een centrum-rechts als een centrum-links tweepartijenkabinet mogelijk.

De LPF zou volgens de NIPO-enquête 4 van de huidige 26 Kamerstoelen overhouden en de SP-delegatie zou verdubbelen van 9 naar 18 zetels. Voor nieuwe partijen, zoals de LijstRatelband.nl is geen plaats en Leefbaar Nederland moet de werkkamers in het parlement na een paar maanden weer ontruimen.