UTRECHT - Een televisieploeg van de commerciële zender Yorin heeft woensdag een persconferentie van kardinaal Simonis in Utrecht verstoord. De presentator van het 'subjectieve nieuwsprogramma' Yorin Sane had een bejaarde vrouw meegenomen om voor het oog van de draaiende camera namens haar genoegdoening te eisen voor vermeende uitspraken van paus Johannes Paulus II.

Volgens presentator R. Kyvelos had de rooms-katholieke kerkleider vorige week gezegd dat God de mensheid zat is. Dat heeft vele mensen, onder wie de vrouw van 84, verdriet gedaan, zei hij. De presentator greep de persbijeenkomst ter gelegenheid van het begin van een campagne over normen en waarden van de Rooms-Katholieke Kerk aan om tekst en uitleg te vragen.

'Woorden verkeerd weergegeven'

Kardinaal Simonis ging daar direct op in en benadrukte dat de woorden van de paus verkeerd in de media zijn weergegeven. Maar daar namen de programmamakers geen genoegen mee. "We worden afgescheept", zei de presentator, die vervolgens tot ergernis van veel aanwezigen opmerkingen bleef maken.

'Onbeschoft, onfatsoenlijk en intolerant'

De kardinaal noemde het optreden van de tv-ploeg "onbeschoft, onfatsoenlijk en intolerant". Volgens een woordvoerder van de RK-Kerk was de afspraak dat de programmamakers na afloop van de bijeenkomst met Simonis zouden spreken. De presentator gaf tijdens zijn optreden aan dat ook te willen, maar hij maakte daar geen gebruik meer van. De betrokken vrouw zei dat ze nooit aan het programma had meegewerkt als ze had geweten hoe een en ander zou verlopen.

'Normen en waarden'

De houding van de ploeg "onderstreept misschien hoe hard waarden en normen nodig zijn", aldus de rk-zegsman. De gewraakte uitspraak van de paus was volgens hem een citaat uit het bijbelboek Jeremia en geen opinie van de kerkleider. Een producer van het programma zei later tegen de kardinaal dat de gestelde vragen "oprecht" waren.