DEN HAAG - Ex-LPF-minister Bomhoff citeert in zijn boek Blinde ambitie over zijn 87 dagen in de Nederlandse politiek uit diverse vertrouwelijke kabinetsvergaderingen. Hij schendt hiermee het ambtsgeheim van ministers en dat is strafbaar.

Het ministerie van Algemene Zaken heeft Bomhoff onlangs in een brief nog gewezen op de afspraken waaraan bewindslieden zich dienen te houden. Ze krijgen dat bij hun aantreden in het zogenoemde 'blauwe boek' uitgelegd.

Dialogen

De waarschuwing blijkt tevergeefs. Bomhoff beschrijft in het boek uitvoerig hoe de discussies over onder meer de verdeling van radiofrequenties en de uitbreiding van de Europese Unie zich in de ministerraad voltrokken. De ex-minister heeft daarvoor verschillende dialogen opgenomen.

In het boek, dat donderdag verschijnt, haalt Bomhoff vooral zijn gram na de maandenlange ruzies in zijn partij, de LPF. Volgens Bomhoff viel met ex-LPF-minister Heinsbroek niet samen te werken. Bomhoff ging er tot in het laatste kabinetsberaad voor de val vanuit dat de LPF-bewindslieden en de collega's van CDA en VVD genoegen zouden nemen met het aftreden van Heinsbroek. Hij wijst VVD-leider Zalm aan als de kwade genius die de LPF'ers ervan zou hebben overtuigd dat ook Bomhoff moest aftreden, maar dat dan het kabinet nog wel zou kunnen doorgaan. Toen de twee aftraden, liet Zalm volgens Bomhoff het kabinet alsnog vallen.

Saillant in het boek is het citeren van Bomhoff uit een gesprek van premier Balkenende en minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) met de Duitse bondskanselier Schröder in Berlijn. Schröder zei, zo citeert Bomhoff: "Als Nederland dwarsligt over de toelating van Polen, kijken we jullie honderd jaar niet meer aan." Balkenende gebruikte dit citaat volgens Bomhoff vervolgens in de ministerraad om de tegenstribbelende VVD'ers te overtuigen.

Hoogervorst is woedend

VVD-minister Hoogervorst is woedend, aldus Bomhoff. Hij zegt: "Dat is toch een schande. Hoe durft die Schröder dat te zeggen. De Duitsers zijn wel de laatsten die zoiets in hun mond mogen nemen. Daar moeten jullie je helemaal niets van aantrekken." Bomhoff is in zijn boek sowieso slecht te spreken over de discussies in de ministerraad. Hij noemt ze oppervlakkig en vaak gebaseerd op slechte informatie van ambtenaren.