WEESP - Het treinverkeer in de regio's Utrecht en Amsterdam ondervindt woensdag de zoveelste vertraging. Door een blikseminslag op het traject Amsterdam-Hilversum ter hoogte van Weesp is rond .30 uur het beveiligingssysteem voor de seinen en wissels uitgevallen.

Volgens de Railverkeersleiding is treinverkeer van en naar knooppunt Weesp niet mogelijk. Hierdoor moeten reizigers van en naar Amsterdam, Almere/Lelystad, Amersfoort, Hilversum en Utrecht opnieuw rekenen op vertragingen. Ook zijn enkele treinen gestrand op het traject. De NS overweegt bussen in te zetten.

Eerder op de dag was het treinverkeer tussen Amsterdam Centraal en Centraal Station Utrecht maar mondjesmaat op gang gekomen, nadat drie van de zes geblokkeerde sporen bij Amsterdam CS weer beschikbaar werden.

Aan de andere drie sporen, tussen Amsterdam en Utrecht-Lelystad-Amersfoort, wordt zeker tot na de avondspits gewerkt. Reizigers krijgen nog steeds het advies Amsterdam Centraal te mijden.

De problemen ontstonden dinsdag toen een lege kalktrein en een personentrein op elkaar botsten iets ten oosten van het Centraal Station.

De vertragingen hebben woensdagmorgen niet geleid tot de chaos die ontstond bij de onverwachte NS-stakingen eerder dit jaar. Treinreizigers gaven grotendeels gehoor aan het advies van de Nederlandse Spoorwegen Amsterdam Centraal te mijden.

Reizigersorganisatie Rover geeft de NS zelfs een complimentje. "Het is de NS goed gelukt de reizigers te informeren. Je kunt het beter eerlijk zeggen dan ze in het ongewisse laten", aldus een woordvoerder. Volgens hem is zelfs NS-kantoorpersoneel ingezet om de reizigers te informeren.

Daarentegen vindt de belangenvereniging dat de kwaliteit van het treinvervoer nog steeds zeer te wensen overlaat. "Vooral in de regio Amsterdam is het de laatste tijd bar en boos."

/DOSSIERNS