AMSTERDAM - De Staat gaat namens het Openbaar Ministerie (OM) in beroep tegen de beslissing van de Haagse rechter het graf in de Deventer moordzaak te openen. Dat meldt het OM donderdag. Begin deze maand beval de rechter het OM het graf van de weduwe Jacqueline Wittenberg te openen.

Het mes waarmee zij in 1999 werd vermoord zou in het graf liggen. De raadsman van de voor de moord veroordeelde Ernest Louwes had namens hem een kort geding aangespannen. Hij eiste dat het graf werd onderzocht. Na de opening van het graf op 9 november bleek dat er geen mes lag.

Louwes kreeg twaalf jaar cel voor het misdrijf. Hij probeert nog steeds zijn onschuld te bewijzen. Opiniepeiler Maurice de Hond steunt hem in die strijd. De Hond meldde onlangs dat het moordwapen in een holle ruimte boven de afdekplaat van het graf was verstopt door klusjesman M. de J. Een medewerker van de begraafplaats zegt te hebben gezien dat hij dit deed. De Hond wijst De J. aan als schuldige van de moord.

Ondersteunen

Het OM stelt dat het in oktober zelf al onderzoek heeft gedaan naar de bewering dat zich in het graf 'een relevant voorwerp' zou bevinden. Dit onderzoek zou de bewering niet ondersteunen. Daarom vond het OM het niet nodig het graf verder te onderzoeken.

De rechter noemde onder meer de onrust in de samenleving als argument om het OM op te dragen het graf te laten openen. Het OM vindt dit geen acceptabele reden en wil met het beroep een principiële uitspraak, om te voorkomen dat media-aandacht opnieuw leidt tot allerlei opdrachten.

Vrijheid

Het OM vindt dat de rechter de vrijheid van het OM om te bepalen of een onderzoek wordt ingesteld heeft ingeperkt. "Voor een goede taakuitoefening van het OM is het van groot belang dat deze vrijheid wordt gerespecteerd", stelt het OM.