DEN HAAG - SP-leider Jan Marijnissen vindt het zijn verantwoordelijkheid om te gaan praten met CDA en PvdA over coalitievorming, ook al heeft hij samenwerking met het CDA vóór de verkiezingen afgewezen.

Marijnissen heeft dat donderdag gezegd voor aanvang van een bijeenkomst met zijn nieuwe fractie. De SP steeg woensdag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 naar 26 zetels en werd daarmee de grote winnaar van de verkiezingen.

Marijnissen zei dat door de uitslag een "vrij ingewikkelde politieke situatie is ontstaan". Volgens hem doet vooral het CDA er verstandig aan "een weekje de tijd te nemen om na te denken over wat de verkiezingsuitslag betekent".

Socialer

Hij heeft de indruk dat CDA-leider Jan Peter Balkenende denkt dat hij op de oude voet kan doorgaan en dat het succesvolle jaren waren, terwijl de kiezer duidelijk heeft uitgesproken dat het beleid socialer moet, aldus Marijnissen. Als dat besef niet bij Balkenende wegebt, wordt het lastig, zei hij. "Het CDA zal ontzettend moeten veranderen."

De socialist werd onder luid gejuich en met taart binnengehaald door zijn oude en nieuwe collega's. Een van hen is de huidige senator Ronald van Raak. Hij zal zijn Eerste Kamerlidmaatschap opgeven. Ook fractievoorzitter Tiny Kox uit de Eerste Kamer is verkozen tot parlementariër. Maar hij zei nog niet zeker te weten of hij zijn functie in de senaat zal opgeven.

Talent

De SP levert door de grote overwinning ook diverse gemeenteraadsleden en een wethouder uit Boxmeer in voor de nieuwe Tweede Kamerfractie. De partij moet in gemeenten als Amsterdam, Utrecht en waarschijnlijk ook Den Haag nieuwe raadsleden leveren. Maar volgens Marijnissen is dat geen probleem. De partij is al jaren bezig met het opleiden van nieuw talent en dat is voorradig.