BRUSSEL - De afgelopen jaren is de prijs van drugs in Europa flink gedaald. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2006 van het Europese Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (Emcdda) dat woensdag is gepubliceerd.

Tussen 1999 en 2004 daalde de prijs van heroïne met 45 procent en cocaïne met 22 procent.

Afghanistan

De daling van de prijs van heroïne is het gevolg van de enorme toename van de opiumproductie in Afghanistan, waar meer dan 90 procent van alle opium in de wereld vandaan komt. Opium vormt de basis voor heroïne. Naar verwachting zal dit jaar een recordhoeveelheid opium worden geproduceerd, waardoor het aanbod de vraag nog verder zal overstijgen.

Ook de prijs van andere drugs zoals cannabis en xtc is gedaald.

Sterfgevallen

Zo is cocaïne op dit moment goedkoper dan eind jaren tachtig, aldus de analyse van het Europees Waarnemingscentrum. Een lage prijs zet mensen niet automatisch aan tot drugsgebruik, maar het Emcdda maakt zich wel zorgen over de prijsontwikkeling. De kans bestaat dat mensen die al drugs gebruiken door de lage prijs meer cocaïne of heroïne gaan gebruiken. Per jaar zijn er in Europa 7000 tot 8000 aan drugs gerelateerde sterfgevallen.