RIJSWIJK - Nederland gaat een onzekere toekomst tegemoet na de niets beslissende Tweede Kamerverkiezingen van woensdag. Tot die conclusie komen veel Europese kranten donderdag een dag na de stembusgang.

"Nederland staat voor een politieke patstelling nadat de regerende christendemocraten gisteren een weinig overtuigende overwinning bijeen schraapten en uiterst linkse en rechtse partijen het goed genoeg deden om het vormen van een regering te belemmeren", aldus The Guardian. De krant haalt minister Zalm aan, die verklaarde dat de echte winnaars de anarchisten zijn.

Puzzelen

"Holland leek veroordeeld tot pijnlijke onderhandelingen om een nieuwe coalitieregering in elkaar te puzzelen", stelt de Britse The Daily Telegraph. Werd Nederland de afgelopen jaren gekenmerkt door scherpe debatten over immigratie en integratie, nu hebben de partijen hun meningsverschillen bijgelegd. Ze hebben zich geschaard achter streng beleid dat van nieuwkomers eist dat ze Nederlands leren en zich lokale waarden aanmeten.

The Times ziet een grote coalitie in het verschiet voor Nederland. De grote winnaar SP komt vermoedelijk niet in aanmerking voor regeringsdeelname wegens de standpunten over minimumloon en uitkeringen, meent de krant.

Sleutelfiguur

'Champagne voor de socialisten na de Nederlandse verkiezingen' kopte de International Herald Tribune. Hoewel de kalende 53-jarige gewezen lasser Jan Marijnissen derde werd, was hij toch de grote winnaar. Hij kan sleutelfiguur worden in de formatie, voorspelt de krant.

De Vlaamse kranten hebben vooral veel aandacht voor de winst van de SP. De Standaard opent er zijn voorpagina mee. 'Klein links wordt groot', schrijft Gazet van Antwerpen. Krant De Morgen bezocht de SP-feestavond en citeert Marijnissen: "En nu de regering in".

Rekenwerk

De Vlamingen bekijken met verbazing het strategisch stemmen. "Als schaakspelers, met doorgedreven rekenwerk", schrijft De Standaard. Het blad sprak een voormalige Fortuyn-kiezer uit Hilversum die zei Marijnissen de beste te vinden. Maar omdat hij van Balkenende af wil, stemde hij toch maar op Bos.

Het Oostenrijkse Die Presse opent met de misstap van Wouter Bos op woensdagochtend. Hij was zijn stempas vergeten en mocht niet stemmen. De misstap was kruit voor spot. "Hij wil het land regeren en weet niet eens hoe er gestemd wordt." Bovendien stemde hij uiteindelijk op zichzelf en de PvdA. Balkenende daarentegen stemde voor zijn vriend en fractievoorzitter Maxime Verhagen, aldus Die Presse.

Harry Potter

In verscheidene kranten was er lof voor de premier en CDA-leider. 'Hij mag dan wel de vergelijkingen met Harry Potter grotendeels hebben afgeschud, Jan Peter Balkenendes overwinning in de algemene verkiezingen was een niet geringe daad van tovenarij', aldus de zakenkrant Financial Times. The Independent is het daarmee eens. "Ondanks zijn beruchte gebrek aan charisma heeft Balkenende een opmerkelijke comeback gemaakt nadat hij zeer onpopulair was."