BEIROET - In de Libanese hoofdstad Beiroet wordt de vermoorde minister van Arbeid Pierre Gemayel begraven. Vele duizenden mensen wonen de plechtigheid aan het begin van de middag naar verwachting bij.

De uitvaart loopt vermoedelijk uit op een grote anti-Syrische demonstratie. De dinsdag door onbekenden doodgeschoten christelijke politicus Gemayel gold als tegenstander van Damascus. Veel mensen in Libanon zien de hand van de oosterbuur in de moordaanslag.

De zoon van de vorig jaar vermoorde gewezen premier Rafik al-Hariri riep landgenoten woensdag op de uitvaart bij te wonen. "Ik roep iedereen die houdt van Rafik al-Hariri, iedereen die de waarheid, het internationale tribunaal en een eind aan de moordaanslagen wil op morgen met ons naar buiten te gaan", aldus Saad al-Hariri.

VN

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdagavond toegezegd dat de volkerenorganisatie Libanon zal helpen bij het onderzoek naar de moord. De raad stemde unaniem in met het sturen van het onderzoeksteam dat ook al de moord op de gewezen Libanese premier Rafik al-Hariri heeft onderzocht.

Het VN-team onder leiding van de Belg Serge Brammertz onderzoekt momenteel ook veertien incidenten die zich na de dood van Hariri hebben voorgedaan. Alle vijftien zaken houden op enigerlei wijze verband met elkaar, stelde de Belg in een voorlopig rapport.

Nationale rouw

De regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Premier Fouad Siniora vroeg de Veiligheidsraad in een brief om hulp.

De Veiligheidsraad liet woensdag in een brief aan secretaris-generaal Kofi Annan weten "vastbesloten te zijn de Libanese regering te steunen in haar pogingen gerechtigheid te doen gelden ten aanzien van de daders, organisatoren en helpers van de moordaanslag op Pierre Gemayel en ander moordaanslagen".

Het team van Brammertz krijgt van de raad de uitnodiging zijn technische ondersteuning aan de Libanese autoriteiten uit te breiden voor dit onderzoek, luidde het verder.

De Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton verklaarde te hopen dat de onderzoekers van Brammertz zo snel mogelijk aan het werk kunnen nu de bewijzen nog vers zijn en voordat er obstructie kan plaatshebben.