KINSHASA - President Joseph Kabila van de Democratische Republiek Congo (RDC) heeft de VN-macht in zijn land woensdag een ultimatum gesteld: òf de VN-troepen verwijderen de gewapende aanhangers van zijn rivaal Jean-Pierre Bemba binnen 48 uur uit de hoofdstad Kinshasa òf Kabila zet daarvoor het nationale leger in.

Bemba delfde volgens de officiële uitslag bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen op 29 oktober het onderspit ten opzichte van Kabila. Bemba wil dat verlies echter niet accepteren.

Bemba-aanhangers staken dinsdag het hooggerechtshof in Kinshasa in brand. Het gebouw werd woensdag beschermd door een grote legermacht. Het is voor het eerst dat militairen worden ingezet in de gespannen situatie in Kinshasa sinds de rellen in augustus.

Bemiddelen

Buitenlandse diplomaten bemiddelen in de gespannen situatie die in de RDC is ontstaan, en proberen een confrontatie te voorkomen.

De internationale gemeenschap had geholpen de eerste vrije Congolese presidentsverkiezingen in meer dan veertig jaar tijd te organiseren. Het democratiseringsproces moet een eind maken aan jaren van geweld dat al aan zo'n 4 miljoen Congolezen het leven heeft gekost.