MARKEN - Te huur: vuurtoren aan het Oosterpad 1 in Marken. Het zogenoemde 'Paard van Marken' is een vierkamerwoning, heeft geen waterleiding en is niet aangesloten op het aardgasnet. Wel is een telefoonaansluiting aanwezig. De huurprijs per maand bedraagt ,82 euro.

Rijkswaterstaat biedt de vuurtoren sinds vorige week donderdag te huur aan. De belangstelling voor de bijzondere woning is groot, aldus een woordvoerder van de gemeente Waterland, waartoe het eiland behoort. Volgens hem hebben al tientallen mensen gereageerd.

Hij stelt wel dat de toekomstige bewoners over technische capaciteiten moeten beschikken. Zo dient de huurder enige onderhoudswerkzaamheden aan de dieselgenerator uit te voeren. De dieselgenerator zorgt voor opwekking van elektriciteit. Via een boot wordt olie aangeleverd voor de verwarming van de bijzondere woonruimte en het gas zit in flessen.

De vorige bewoners van de vuurtoren hebben er zestien jaar gewoond. Zij zijn vertrokken, omdat ze opgroeiende kinderen hadden en wat meer onder de mensen wilden wonen. "De vuurtoren staat namelijk vreselijk afgelegen", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.