RIJSWIJK - Het CDA blijft de grootste fractie in de Tweede Kamer met 41 zetels. De PvdA verliest 10 zetels en komt uit op 32 zetels. Dat is de officieuze einduitslag van de verkiezingen van woensdag. De SP van Jan Marijnissen behaalde een monsterzege van 26 zetels.

Bekijk video: SP boekt monsterzege

Bekijk video: CDA blijft grootste bij verkiezingen


SP, de derde partij van Nederland

Deze uitslag is nog officieus. Er is geen rekening gehouden met de stemmen van Nederlanders in het buitenland. De uitslag van de verkiezingen onder die groep wordt pas vrijdag bekend. Maandag 27 november bepaalt de Kiesraad de officiële uitslag.

De VVD wordt de vierde partij van het land met 22 zetels. GroenLinks haalt zeven zetels, de PVV van Geert Wilders negen, D66 drie, de ChristenUnie zes, de SGP twee en de Partij voor de Dieren twee. Lijst vijf Fortuyn, de vroegere LPF, die in 2003 nog goed was voor acht zetels, verdwijnt uit de Kamer. Ook EénNL en de partij van Nawijn halen geen zetels.


Foto: Maarten Nannes | Jan Marijnissen blijft mikken op een linkse coalitie

SP

"De socialen zijn de liberalen gepasseerd", jubelde de man die goeddeels verantwoordelijk is voor een uitzonderlijke stembuszege. De SP, ooit ontstaan als een maoïstische afsplitsing van de CPN, is met waarschijnlijk 24 zetels voor het eerst een belangrijke factor bij de vorming van een regeringscoalitie geworden.

Als de derde partij van Nederland blijft de SP net als in de campagne mikken op een linkse coalitie. "Dat gaat heel moeilijk worden", erkende de charismatische nummer een van de SP. "Maar voor vanavond eis ik dat het dak er af gaat."

Balkenende

"We gingen voor goud en we hebben goud". CDA-leider Jan Peter Balkenende toonde zich duidelijk tevreden met het verkiezingsresultaat van zijn partij. "In 2002 werden we de grootste, in 2003 ook. Nu zijn we opnieuw de grootste", aldus Balkenende. "En dat is een belangrijk politiek feit. Onze inzet van de afgelopen jaren is toch beloond."


'Vier jaar keihard knokken is toch beloond door de Nederlandse kiezer'

Balkenende wilde weinig kwijt over het zetelverlies van coalitiegenoot VVD. "Of de kiezer het beleid toch heeft afgekeurd? Die conclusie is moeilijk te trekken. En doorgaan met de VVD? De uitslag is behoorlijk complex, het wordt allemaal erg ingewikkeld", aldus Balkenende.

De afgelopen jaren heeft zijn kabinet niet altijd gemakkelijke maatregelen genomen. Dat maakt het resultaat bijzonder, meende hij. "Vier jaar keihard knokken is toch beloond door de Nederlandse kiezer."

Wilders

Ex-VVD'er Geert Wilders is "beretrots" op het vertrouwen dat hij en zijn team volgens hem van ongeveer een half miljoen mensen heeft gekregen. Dat zei de lijsttrekker van de Partij voor de Vrijheid woensdagavond in een reactie op de prognose van Maurice de Hond voor de NOS-camera's.


Wilders is 'beretrots'

Partij voor de Dieren

Grote blijdschap was er ook bij de Partij voor de Dieren, die met twee zetels het parlement binnenkomt. "Uniek in de wereld", aldus nummer 2 op de lijst, Esther Ouwehand.

VVD

Politiek leider van de VVD Mark Rutte is teleurgesteld over het zetelverlies van zijn partij. "We hebben een goed beleid gevoerd en we hebben ook een goed beleid voor de toekomst. Maar de kiezer heeft gesproken", zei Rutte. Hij is er wel van overtuigd dat hij de VVD zal terugbrengen naar de plek waar de liberalen thuishoren.

De VVD'er is niet blij met de uitslag van de verkiezingen. "Er is een overduidelijke versplintering op rechts en er is een versplintering op links."

Ook Rita Verdonk, de VVD-nummer 2, is teleurgesteld. Zij viel echter Rutte niet af en beloofde hem haar steun. "Het is allemaal achterafpraat" zei ze op vragen of de VVD het beter had gedaan met haar als lijsttrekker. Verdonk gaat ook gewoon in de Tweede Kamer zitten, hoewel ze duidelijk zin had om opnieuw minister te worden. De teleurstelling is enorm, erkende ze, maar Verdonk bespeurde tegelijk nieuw elan. "We moeten door."

VVD-partijvoorzitter Jan van Zanen noemde de uitslag "teleurstellend voor ons allen." Hij prees Mark Rutte: "Hij heeft zich uitstekend staande gehouden. Hij heeft het goed gedaan."

PvdA

Volgens PvdA-lijsttrekker Wouter Bos heeft Nederland massaal nee gezegd tegen het "koude en kille" Nederland van het CDA en de VVD. Bos erkende de gemengde gevoelens en teleurstelling. Maar hij stelde ook dat hij trots is op iedereen die zich voor de campagne heeft ingezet en de miljoenen Nederlanders die op zijn partij hebben gestemd.


'Nederland heeft massaal nee gezegd tegen het "koude en kille" Nederland van het CDA en de VVD'

De sociaaldemocraat feliciteerde Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, André Rouvoet van de ChristenUnie en Jan Marijnissen van de SP met hun overwinning.

GroenLinks

Links komt volgens GroenLinks-leider Femke Halsema sterker uit de verkiezingen dan rechts. "Met enorme complimenten aan de Socialistische Partij van Jan Marijnissen. Er heeft een politieke aardverschuiving plaatsgevonden en die heet SP", zei Halsema op de verkiezingsbijeenkomst van haar partij.

Halsema zei met de voorlopige uitslag voor GroenLinks enigszins opgelucht te zijn. "In de peilingen hebben we op vier à vijf zetels gestaan en nu staan we op zeven. Onze kiezers zijn ons trouw gebleven."

ChristenUnie

Lijsttrekker André Rouvoet van de ChristenUnie houdt er na de winst rekening mee dat zijn partij voor het eerst gaat meeregeren. Hij ziet in een combinatie van CDA, PvdA en ChristenUnie voldoende mogelijkheden om met onderhandelingen daarover te beginnen.

Op basis van de officieuze uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen is dat volgens hem de enige reële optie, zo zei hij. De ChristenUnie komt uit op zes zetels, een verdubbeling van het huidige aantal.

Rouvoet sprak van een droomuitslag. "Ik ben ongelooflijk dankbaar. Het is geweldig", zei hij. Het zou volgens Rouvoet nu "best eens kunnen" dat zijn partij in een nieuw kabinet komt.

De eerste zet is echter aan CDA-leider Jan-Peter Balkenende om "te investeren in christelijk-sociale politiek".

D66

"Drie zetels is zeer teleurstellend, maar we zijn nog niet verslagen", hield D66-leider Alexander Pechtold zijn aanhang in Amsterdam voor. "We stonden in de peilingen op nul, nu op drie. We hebben de weg omhoog gevonden."


'Er komt absoluut geen discussie over wat dan ook'

Pechtold zei zijn uiterste best te gaan doen om met zijn partij een goed resultaat neer te gaan zetten bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 7 maart. In een toelichting na zijn toespraak stelde de lijsttrekker dat de toekomst van de partij niet aan de orde is. "Er komt absoluut geen discussie over wat dan ook."

Eerder op de avond klonken nog geluiden dat de partij zich op haar toekomst moest gaan bezinnen.

Pastors

In een emotionele toespraak heeft lijsttrekker Marco Pastors van EénNL zijn verlies toegegeven. De partij haalde woensdag de kiesdrempel niet. "Het is gewoon niet anders. We moeten het er mee doen", aldus Pastors die aanvankelijk nog op één Kamerzetel stond.

Pastors moest vechten tegen de tranen, vooral op het moment waarop hij zijn grote voorbeeld Pim Fortuyn noemde. "De ruimte die er was, die wij verdiend hebben, is ons niet gegund. En dat is heel jammer", zei Pastors voor een klein gezelschap aanhangers in het Rotterdamse café Prachtig onder de Erasmusbrug.