BOSTON - Een enorme explosie in een chemische fabriek in Danvers, in de Amerikaanse staat Massachusetts, heeft woensdag veel huizen en bedrijven verwoest. Hulpverleners noemen het een wonder dat er geen doden zijn gevallen en slechts tien gewonden. Dat berichtten lokale media.

Bekijk video

De klap van de ontploffing was ook in andere staten te horen en te voelen. Sommige bewoners dachten aan een aardbeving.

Brandweercommandant James Tutko omschreef de rampplek als "een oorlogsgebied". De explosie heeft een grote brand veroorzaakt, maar die is volgens Tutko onder controle.

Ooggetuigen

Ooggetuigen vergeleken het geluid van de ontploffing met dat van een neerstortend vliegtuig. "Het is net alsof iemand midden in de nacht een bom van 2000 pond midden in een woonwijk heeft laten vallen", omschreef gouverneur Mitt Romney van Massachusetts de situatie.

In de fabriek waarin de explosie zich voordeed, werd inkt geproduceerd. Het pand is door de explosie volledig met de grond gelijkgemaakt. Volgens de autoriteiten is nog niet duidelijk of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. De federale en regionale milieudiensten doen daar nog onderzoek naar.

De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend. Het onderzoek daarnaar kan nog dagen duren, aldus de brandweer. De autoriteiten hebben naar eigen zeggen geen reden om te vermoeden dat er opzet in het spel was. In de fabriek werd met een groot aantal brandgevaarlijke stoffen gewerkt.