UTRECHT - De 24-jarige Libiër die wordt verdacht van brandstichting in het cellencomplex op Schiphol-Oost blijft voorlopig toch nog vastzitten. De vreemdelingenkamer van de rechtbank in Utrecht bepaalde woensdag dat de man, die in vreemdelingenbewaring zit, moet worden vrijgelaten. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) tekende daartegen echter later op de dag hoger beroep aan bij de Raad van State.

Enkele uren daarna wees de hoogste bestuursrechter een zogeheten voorlopige voorziening toe, waar de IND ook om had gevraagd.

Daardoor kan de IND de verdachte, Achmed Al-J., in bewaring houden tot uitspraak is gedaan in hoger beroep. Peter-Paul Mol, de asieladvocaat van de Libiër, was daar al bang voor. Hij sprak van een "ondeugdelijke" gang van zaken en verwacht dat er binnen drie à vier weken uitspraak zal worden gedaan.

Onmenselijk

Advocaat Eduard Damman, die Al-J. in zijn strafzaak bijstaat, vindt het onmenselijk wat hier gebeurt. "Dit vreesde ik al, dat de IND deze beslissing naast zich neer zou leggen." Damman vertelde dat zijn cliënt zijn tasje al aan het pakken was woensdagmiddag.

Het gerechtshof in Amsterdam schorste twee weken geleden de voorlopige hechtenis van de Libiër. De man zat toen bijna een jaar in voorarrest op verdenking van brandstichting in het cellencomplex, waardoor eind oktober 2005 elf mensen om het leven kwamen. Al-J. kwam echter niet op vrije voeten, maar werd meteen in vreemdelingendetentie genomen, omdat hij illegaal in Nederland verblijft.

Al-J. werd vastgezet in het detentiecentrum bij vliegveld Rotterdam, waartegen hij in beroep ging bij de rechtbank. De IND had het voornemen hem spoedig naar Libië uit te zetten.

De vreemdelingenkamer schaart zich achter het besluit van het hof. Daarbij speelt mee dat het hof bepaalde dat Al-J. zich beschikbaar dient te houden voor zijn strafzaak. De vreemdelingenkamer vindt dat hierdoor geen zicht is op een snelle uitzetting. Het hof bepaalde tevens dat Al-J. zich geregeld bij de politie moet melden.

Maanden

Het kan nog maanden duren voordat de strafzaak tegen de verdachte inhoudelijk wordt behandeld. In december vindt een pro-formazitting plaats. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Al-J. opzettelijk brand gesticht in zijn cel. De verdachte en zijn advocaat stellen dat van opzet geen sprake is. De Libiër verbleef in het complex in afwachting van zijn uitzetting.