MOGADISHU - Grote delen van het oosten van Afrika kampen met overstromingen als gevolg van wekenlange zware regenval. In Somalië, Kenia en Ethiopië zijn honderdduizenden mensen op de vlucht voor het natuurgeweld, dat al vele tientallen slachtoffers heeft geëist. Dat meldden de Verenigde Naties woensdag.

Vooral in het toch al door oorlog verscheurde Somalië is de situatie ernstig. Zeker 300.000 mensen hebben huis en haard verlaten. Tot dusver zijn 52 mensen verdronken of door krokodillen verslonden. Als de weersvoorspellingen uitkomen en de regen nog een paar weken aanhoudt, zijn een miljoen mensen in gevaar.

Noodhulp

Buurland Kenia gaat uit van dertig doden en 80.000 vluchtelingen. De aanhoudende regen heeft veel wegen en bruggen weggespoeld, waardoor noodhulp de getroffenen alleen via de lucht kan bereiken, aldus de VN. In Ethiopië zijn volgens de autoriteiten 300.000 mensen dakloos geworden. Het dodental staat daar op tachtig.

De langdurige periode van zware regenval volgt op een jarenlange droogte in de Hoorn van Afrika. Daardoor kan de uitgedroogde grond het overvloedige regenwater niet verwerken. De VN spreken van mogelijk de zwaarste overstromingen in de regio in vijftig jaar tijd.