AMSTERDAM - Een getuige hoeft in de rechtszaal geen verklaring af te leggen over een beschuldiging aan het adres van voormalig officier van justitie Fred Teeven. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald.

Volgens de getuige, Jan D., zijn Teeven en andere vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie corrupt. D. is de kroongetuige in het proces tegen de vermeende topcrimineel Mink K.

Drugstransporten

De getuige meldde bij de politie dat Mink. K. achter de moord op de van drugshandel verdachte Jaap van der Heijden zat. Ook beweerde hij dat Teeven drie miljoen gulden van de onderwereld had aangenomen om onder meer drugstransporten door te laten. Teeven is nu kandidaat-Kamerlid voor de VVD.

Bomexplosie

Justitie bestempelde de getuige als onbetrouwbaar en wilde daarom geen gebruik van hem maken. De rechtbank besloot D. toch te horen. Hij verklaarde dat hij de politie al voor de aanslag op Van der Heijden op de hoogte had gebracht van de moordplannen. Van der Heijden kwam in april 1993 in Alkmaar bij een bomexplosie om het leven.

Mishandelingen

D. beriep zich op het verschoningsrecht, omdat hij zichzelf mogelijk zou belasten als hij een verklaring over corrupte officieren zou afleggen. Ook vragen die hem in gevaar zouden kunnen brengen, wilde hij niet beantwoorden.

De man wordt als bedreigde getuige door justitie beschermd. Hij zou belastende verklaringen over Mink K. hebben afgelegd nadat een kind van hem was gemolesteerd. Gesuggereerd werd dat Mink K. daarmee te maken had. De getuige heeft nooit aangifte van de mishandelingen gedaan.