UTRECHT - De 24-jarige Libiër die wordt verdacht van brandstichting in het cellencomplex op Schiphol-Oost en in vreemdelingenbewaring zit, moet worden vrijgelaten.

Bekijk video

Dat heeft de vreemdelingenkamer van de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald, zo liet Peter-Paul Mol, de asieladvocaat van de Libiër weten.

Het gerechtshof in Amsterdam schorste twee weken geleden de voorlopige hechtenis van Achmed Al-J.. De man zat toen bijna een jaar in voorarrest op verdenking van brandstichting in het cellencomplex op Schiphol-Oost, waardoor in oktober 2005 elf mensen om het leven kwamen. Al-J. kwam echter niet op vrije voeten, maar werd meteen in vreemdelingendetentie genomen, omdat hij illegaal in Nederland verblijft.

Uitzetten

Al-J. werd vastgezet in het detentiecentrum bij vliegveld Rotterdam, waartegen hij in beroep ging bij de rechtbank. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) had het voornemen de man spoedig naar Libië uit te zetten.

De vreemdelingenkamer schaart zich volgens Mol achter het besluit van het hof. Daarbij speelt mee dat het hof bepaalde dat Al-J. zich beschikbaar dient te houden voor zijn strafzaak. Mol:

Melden

"De vreemdelingenkamer vindt dat hierdoor geen zicht is op een snelle uitzetting en mijn cliënt dient te worden vrijgelaten." Het hof bepaalde tevens dat Al-J. zich geregeld bij de politie moet melden.

Strafzaak

Het kan nog maanden duren voordat de strafzaak tegen de verdachte inhoudelijk wordt behandeld. In december vindt een pro-formazitting plaats. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Al-J. opzettelijk brand gesticht in zijn cel. De verdachte en zijn advocaat stellen dat van opzet geen sprake is. De Libiër verbleef in het complex in afwachting van zijn uitzetting.