WARSCHAU - Poolse mijnfunctionarissen zeiden woensdag het ergste te vrezen voor vijftien mijnwerkers die opgesloten zitten in een mijn na een explosie die al aan acht kompels het leven heeft gekost. De ramp had dinsdag plaats in een Halemba-kolenmijn in het zuidelijke plaatsje Ruda Slaska in de regio Opper-Silezië.

Bekijk video

Meer dan zeventig reddingswerkers hebben de hele nacht doorgewerkt. Ze pompten lucht in de tunnel waar 'helse' omstandigheden heersen. De explosie verwoestte het luchtverversingssysteem. Volgens een zegsman van het staatskolenbedrijf Kompania Weglowa duurt het nog zeker enkele uren voor de getroffen mijnschacht is geventileerd.

Woordvoerder Zbigniew Madej van het mijnbedrijf meent dat het onmogelijk is te zeggen of de mijnwerkers op tijd worden bereikt. "Wij vrezen het ergste. De omstandigheden daar beneden zijn extreem. Het is een hel", aldus de zegsman.

Methaangas

Een enorme explosie trof de mijn rond 16.30 uur. Vermoedelijk was methaangas de oorzaak. Functionarissen zeggen dat de reddingswerkzaamheden worden gehinderd door resten methaangas, het gebrek aan zuurstof en temperaturen die oplopen tot 40 graden Celcius.

Inmiddels zijn acht doden geborgen. De reddingswerkzaamheden moesten tijdelijk worden gestopt omdat resterend methaangas dreigde te ontploffen. Het ventileren van de schacht kan acht tot negen uur in beslag nemen. De ontploffing deed zich voor op een diepte van 1030 meter.

Hulp

Premier Jaroslaw Kaczynski heeft de plaats van het ongeluk inmiddels bezocht. "We moeten hoop houden maar als het ergste is gebeurd, zullen de families van de mijnwerkers de nodige hulp krijgen", aldus de regeringsleider. "De dood van acht kompels is al een grote tragedie." Kaczynski verklaarde dat er nationale rouw zal worden afgekondigd.

Investeringen

Het is de tweede keer in vier maanden dat Ruda Slaska door een mijnongeluk werd getroffen. In juli vonden vier kompels de dood toen een mijnschacht instortte. Dit jaar zijn al 28 Poolse mijnwerkers omgekomen. De staatsmijnen lijden al jaren onder een gebrek aan investeringen.