WELLINGTON - Tegen de twee verdachten van de ontvoering, beroving en verkrachting van een Nederlands echtpaar op huwelijksreis in Nieuw-Zeeland zijn zware aanklachten opgesteld klaar. Het tweetal verscheen woensdag voor de rechter die hun voorarrest verlengde, meldden Nieuw-Zeelandse media.

De mannen van respectievelijk 27 en 29 wordt beroving met een dodelijk wapen, kidnapping, ontvoering en ernstige seksuele aanranding ten laste gelegd. Ze drongen op 10 november de camper van het Nederlandse stel binnen en dwongen de twee onder dreiging van een vuurwapen geld te pinnen. De vrouw werd onder de ogen van haar echtgenoot verkracht.

Medeplichtigheid

Volgens de politie spitst het onderzoek tegen de verdachten zich niet alleen toe op de zaak met de Nederlanders maar wordt er ook gekeken of ze bij andere incidenten betrokken zijn geweest. Ook onderzoeken de autoriteiten nog of andere personen moeten worden aangeklaagd wegens medeplichtigheid.

Opgelucht

De leider van het politieonderzoek, inspecteur Mike Pannett, verklaarde dat het koppel op de hoogte is gesteld van de arrestaties van dinsdag. "Ze zijn opgelucht en zeggen dat ze nog wel tijd nodig hebben om over deze verschrikkelijke ervaring heen te komen. Ze voegen daar aan toe dat ze met de hulp van de Kiwi's proberen de slechte herinneringen in te ruilen voor goede."

Pannett bedankte woensdag het Nieuw-Zeelandse publiek nogmaals voor zijn medewerking. Tips zouden naast het forensisch bewijsmateriaal een cruciale rol hebben gespeeld bij de identificatie en opsporing van de twee verdachten.