DEN HELDER - Reddingswerkers hebben alle zeventien inzittenden gered van de helikopter die dinsdagavond een noodlanding had gemaakt in de Noordzee. Het gaat om dertien werknemers van een boorplatform van de NAM en vier bemanningsleden van het toestel. Dat meldde de Kustwacht woensdag.

Een van de inzittenden kampte met lichte onderkoelingsverschijnselen. Deze man is naar een ziekenhuis in Alkmaar overgebracht en maakt het goed. Van de dertien werknemers hebben er elf de Nederlandse nationaliteit, de twee andere zijn Filipijnen. De bemanning bestond uit drie Nederlanders en een Engelsman.

Volgens een woordvoerder van de Kustwacht heeft de piloot een relatief zachte landing gemaakt op de golven. "Zoals het er nu naar uitziet heeft de piloot een zogeheten gecontroleerde crash gemaakt."

Stroomstoring

De helikopter was onderweg naar het vasteland om de dertien medewerkers uit voorzorg te evacueren nadat zich op het platform een stroomstoring had voorgedaan, aldus de NAM. Het betreft medewerkers van hoofdaannemers en onderaannemers. In totaal waren er negentien arbeiders op het boorplatform, zes bleven achter op een nabijgelegen platform omdat hun aanwezigheid als essentieel wordt beschouwd.

Een technisch probleem aan de motor is de oorzaak van de crash. De luchtvaartpolitie zal de exacte toedracht onderzoeken. De noodlanding vond plaats omstreeks kwart voor twaalf op ongeveer 25 kilometer afstand van Den Helder, in de buurt van zandplaat de Razende Bol bij Texel.

Ondiep water

Een sleepboot van de Kustwacht bleef bij het wrak varen, maar moest de achtervolging in de loop van de nacht staken omdat de helikopter naar ondiep water dreef. De Kustwacht verloor het wrak daarop uit het oog.

Met drie schepen is woensdagochtend naar de overblijfselen van het toestel gezocht om het te kunnen bergen. In de loop van de ochtend spoelde het wrak aan op het strand van Texel.