RIJSWIJK - De circa 10.000 stemlokalen voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn woensdagochtend vrijwel zonder problemen geopend. Links en rechts waren er wat kleine strubbelingen met apparatuur en elektriciteit, maar overal kon gewoon worden gestemd. De stembureaus blijven open tot 21.00 uur.

Bekijk video


Ruim 10.000 stembureaus zijn woensdagochtend om 07.30 uur opengegaan

Balkenende

Minister-president Jan Peter Balkenende heeft woensdagochtend in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel zijn stem uitgebracht. Hij deed dit om 9.10 uur onder grote belangstelling in een stemlokaal in serviceflat IJsselzicht.


Balkenende brengt in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel zijn stem uit

Balkenende stemde op Maxime Verhagen als blijk van waardering voor de goede samenwerking tussen hem en de nummer twee op de CDA-lijst. Balkenende zei verder terug te kijken op "een fijne en goede campagne".


In Den Haag zijn mensen al vroeg aan het stemmen in het stadhuis

Amsterdam

De kiezers in Amsterdam moeten woensdag op de ouderwetse manier hun stem uitbrengen. Geen stemcomputers, maar vers getimmerde houten stemhokjes, een kieslijst en het welbekende rode potlood vormen het decor van de stembureaus. Voor de Amsterdammers nog een bekend systeem, aangezien zij pas één keer met de computer hebben gestemd.

"Ik vind dit makkelijker dan met de computer", zei N. Elkihel na afloop in een stembureau aan de Krommeniestraat in Westerpark.

Fouten

"Zo kun je beter fouten voorkomen", vond M. Kamousi. Maar de kiezers betitelden het ook als ouderwets. "In de provincie stemmen ze al tien jaar met een computer. Het is toch te gek voor woorden dat ze in Amsterdam niet eens een lijntje kunnen uitzetten. Dat je dat nog meemaakt in dit land", verwonderde Arjan van der Bliek zich.

Charme

Sommige mensen zagen er ook de charme wel van in. "Dit is toch meer het gevoel van echt stemmen. Ik kies ergens voor en dat moet ik dan rood maken. Dat geeft toch iets meer lading dan een knopje indrukken", zei Francien Post.

De medewerkers op het stembureau toonden zich iets minder blij met de herinvoer van het rode potlood. "We zijn vanavond toch zeker twee uur langer bezig met tellen", merkte de voorzitter van het stembureau, Rene Bijnaar, op.

Mobiele stembureaus

Even stemmen tijdens het winkelen in een warenhuis, op de universiteit of in het tuincentrum is vooral erg makkelijk menen de Amsterdamse kiezers. Bij de Vroom en Dreesmann in de Kalverstraat hadden omstreeks 14.30 uur woensdag ongeveer vierhonderd mensen hun stem uitgebracht. In Tuincentrum Osdorp was het nog stilletjes. Daar waren nog geen honderd mensen langs geweest, aldus een medewerker van het mobiele stembureau.

"Het is hier heel rustig. Ik hoop dat het nog wat drukker wordt, want we hebben op meer mensen gerekend", zei Baboucar Kamerling van het stembureau in het tuincentrum. Volgens hem reageren de bezoekers van het tuincentrum verbaasd op het mobiele stemlokaal. "Maar ze zijn ook verrast. Ze vinden het wel leuk."

In Amsterdam kunnen kiezers woensdag op zes extra locaties terecht. Volgens een woordvoerder van het bureau Verkiezingen hebben zich tot nu toe nog geen noemenswaardige problemen voorgedaan op de stembureaus in de hoofdstad. In totaal mogen ruim 529.000 Amsterdammers stemmen.


Stembureau op het NS-station in Zwijndrecht al om 05.30 uur open

Den Haag

Het stembureau op het Centraal Station in Den Haag is niet zoals gebruikelijk om 07.30 uur opengegaan, maar pas om iets over acht. De stemcomputer werd een uur te laat geleverd, waardoor tientallen kiezers voor een dichte deur kwamen te staan. Dat maakte de voorzitter van het stembureau, H. van de Siepkamp, woensdag bekend.

"De leverancier kwam niet om zes, maar pas om zeven uur de computer brengen. Door nieuwe instructies met het veiligheidszegel moet het apparaat ook eerst nog uitgebreid worden gecontroleerd. Daarna gaat het stembureau zo snel mogelijk open", aldus Siepkamp.

Uiteindelijk is de stemcomputer uit veiligheidsoverwegingen vervangen door een andere.

Forensen

"Dit is voor forensen, die het meest gebruikmaken van het stembureau op het station, natuurlijk heel vervelend", aldus een woordvoerster van de gemeente Den Haag. "We hebben reizigers geadviseerd op het stadhuis te gaan stemmen, of vanavond terug te komen."


In 311 gemeenten hebben kiezers een stempas gekregen

Rotterdam

De 421.162 kiesgerechtigden in Rotterdam kunnen woensdag hun stem uitbrengen in een van de 379 'gewone' stemlokalen. Zij kunnen dat echter ook doen in een van de drie 'stemcaravans' of tussen het winkelen door bij de twee vestigingen van Vroom en Dreesmann, in het centrum en op het Zuidplein. De mobiele stembureaus staan op het Binnenwegplein, het Zuidplein en bij het Centraal Station.

Stroomvoorziening

In de stemunit op het Binnenwegplein liep het tussen half acht en kwart voor acht niet echt storm. De mensen die voor deze locatie kozen, stemden wel met een extra dimensie: bij het licht van een zaklantaarn. De stroomvoorziening was niet in orde, maar het noodaggregaat was wel voldoende om de stemcomputer te laten werken.

Fietstaxi

Mensen die moeilijk ter been zijn, kunnen in Rotterdam aankloppen bij GroenLinks. Raadslid Arno Bonte bedient de pedalen van een fietstaxi om hen te vervoeren en wethouder Orhan Kaya bestuurt een deelauto van Greenwheels.

Zwijndrecht

Enkele honderden mensen hebben in Zwijndrecht gebruik gemaakt van de mogelijkheid veel vroeger te stemmen dan andere Nederlanders. Toen het bureau op het NS-station om 05.30 uur de deuren opende, stonden zelfs al een paar enthousiastelingen te wachten.

De eerste twee uur brachten 265 mensen er hun stem uit, om 09.10 uur hadden 354 kiezers dat gedaan, aldus een woordvoerster van de gemeente Zwijndrecht. De toeloop op de stemlocatie was zo groot dat er doorlopend een rij stond.

Taaitaaitoppen

Het wachten werd beloond met een bekertje koffie en taaitaaipoppen. Mensen die de trein moesten halen, kregen voorrang van stemmers die meer tijd hadden.

De toeloop is boven verwachting, aldus de woordvoerster. De medewerkers op het stembureau kregen enthousiaste reacties en complimenten.

Potlood

In 34 gemeenten mogen de kiezers gebruik maken van het rode potlood. Tien van deze gemeenten waren dat sowieso al van plan, de 24 anderen moesten noodgedwongen terug naar de ouderwetse manier van stemmen. In de andere gemeenten staan stemmachines.

Stemmachines

De stemmachines van deze gemeenten zijn af te luisteren en dus niet geschikt voor de verkiezingen, concludeerde minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing). Er was geen mogelijkheid meer om de stemmachines te vervangen, zoals in elf andere gemeenten wel het geval is.

Stempas

In 311 gemeenten hebben kiezers een stempas gekregen, in plaats van een oproepingskaart. Daarmee kunnen zij stemmen in een stemlokaal naar keuze of in een mobiel stemlokaal in hun gemeente. Ook kunnen zij gebruik maken van een mobiel stemlokaal, dat bijvoorbeeld in de supermarkt of op het station kan staan. Aan het experiment met de stempas doen 311 gemeenten mee.