ROTTERDAM - Kroongetuige D. zegt dat hij de inlichtingendienst van de politie in Arnhem vooraf heeft gewaarschuwd voor de liquidatie van drugshandelaar Jaap van der Heiden uit Alkmaar. Hij zei dat dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam. D. moest daar vertellen wat hij wist over de rol van 'topcrimineel' Mink K. bij deze moord.

Het slachtoffer werd op 10 april 1993 gedood door een bom die in een tas aan zijn voordeur hing en op afstand tot ontploffing werd gebracht toen hij daar stond. K. staat momenteel voor betrokkenheid bij deze moord terecht.

De vroegtijdige waarschuwing van D. deden zowel bij de advocaten als de aanklager in deze zaak geen belletje rinkelen. Daarom wordt onderzocht of hij de politie daadwerkelijk heeft gewaarschuwd.

Onbetrouwbaar

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot eerder deze kroongetuige terug te trekken omdat hij volgens justitie onbetrouwbaar was gebleken. Daardoor leek een belangrijk deel van het bewijs tegen K. te vervallen.

De rechtbank bleek daar tijdens de vorige zitting echter nog niet helemaal van overtuigd en onderzocht de betrouwbaarheid van deze getuige dinsdag zelf.

Drugstransport

D. was tijdens zijn verhoor aanvankelijk warrig over de precieze betrokkenheid van Mink K. bij de liquidatie. Hij vertelde dat Van der Heiden volgens hem is vermoord na het mislukken van een drugstransport.

De man uit Alkmaar werd daarvoor verantwoordelijk gesteld. Daarom vroegen Mink K. en een andere betrokkene volgens D. eerst aan hem om Van der Heiden voor zijn huis op te blazen.

Dat is uiteindelijk ook gebeurd, maar niet door D., verzekerde de vermomde getuige de rechtbank. "Ik heb het niet gedaan. Ik heb het geweigerd."

Reproduceren

De getuige vertelde wel dat hij uit gesprekken na de moord opmaakte dat onder meer Mink K. rond het tijdstip van het misdrijf vlak bij de plek van de liquidatie aanwezig was geweest en dat hij erbij betrokken was. Aanvankelijk kon D. niet goed reproduceren hoe en van wie hij dat had gehoord.

Later gaf hij aan dat K. en de andere persoon die hem aanvankelijk de opdracht voor de moord op Van der Heiden had gegeven, dit hem hadden gezegd. "Je krijgt steeds flarden te horen en trekt later je eigen conclusies", aldus D.

Corruptie

Justitie vindt kroongetuige D. zelf onbetrouwbaar. Dat is niet in de eerste plaats vanwege zijn verklaringen die hij over de liquidatie aflegde, maar vooral door zijn getuigenissen over corruptie van leden van het OM, onder wie voormalig officier van justitie Fred Teeven. Die bleken na onderzoek niet waar te zijn, concludeerde het OM.

Het verhoor van D. wordt woensdag voortgezet. Verder gaat worden uitgezocht of D. de politie in Arnhem inderdaad vooraf voor de liquidatie van Jaap van der Heiden heeft gewaarschuwd.