DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft dinsdag tbs met dwangverpleging geëist tegen de 32-jarige M.G. uit Dommelen, die op 10 januari haar zesjarige dochtertje Kelly om het leven bracht.

G. diende het kind slaappillen toe en verstikte het, naar eigen zeggen in de volle overtuiging dat dat het beste was voor Kelly. Ze dacht dat het kind onherstelbare psychische schade had opgelopen door de problemen thuis, en daardoor onvermijdelijk in de goot zou belanden.

G. was bij de vader van Kelly weggegaan om een lesbische relatie te beginnen, die ze eind 2005 weer verbrak.

Volgens deskundigen leed ze aan 'nihilistische wanen' toen ze haar dochtertje doodde en was ze volledig ontoerekeningsvatbaar. Deskundigen achten de kans op herhaling groot. De verdediging pleit in eerste instantie voor vrijspraak. Volgens de advocaten J. Kolkman en W. Anker kon G. in haar psychose de consequenties van haar handelen helemaal niet overzien.

Symbiotische relatie

Als de rechtbank daar niet in meegaat, stellen de raadslieden dat G. moet worden ontslagen van rechtsvervolging zonder oplegging van een maatregel. G. zou alleen met haar vriendin een symbiotische relatie hebben gehad, omdat deze sterk claimgedrag vertoonde.

G. voelde zich daardoor verscheurd tussen haar kind en haar vriendin, waardoor ze uiteindelijk in een psychose terecht kwam. "Deze situatie was zo uniek dat de kans op herhaling nihil is", aldus Kolkman.

De rechtbank doet uitspraak op 4 december.