AMSTERDAM - Lijsttrekker van Eén NL Marco Pastors hoeft zijn gewraakte vergelijking tussen de door hem geconstateerde islamisering van Nederland en de opkomst van de nazi's in de jaren dertig niet terug te nemen.

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag bepaald. De partij Islam Democraten had een kort geding aangespannen tegen Pastors.

In een reclamespotje voor zijn partij had Pastors gezegd: "De gevestigde orde keek weg toen de nazi's opkwamen, en nu gebeurt hetzelfde met de islamisering." De Islam Democraten deed vervolgens aangifte tegen Pastors van smaad en belediging. De partij eiste dat Pastors op straffe van tienduizend euro de uitspraak in het openbaar zou rectificeren omdat die onnodig grievend zou zijn.

Fenomeen

De rechter stelt echter dat de uitspraak weliswaar beladen is, maar niet onrechtmatig. Pastors spreekt volgens de rechter in het spotje niet de 'islamieten als groepering' aan. "Het gaat om een maatschappelijk fenomeen, de islamisering, die ter discussie wordt gesteld."

Pastors begrijpt dat de uitspraak kwetsend kan overkomen, maar weigert er iets van terug te nemen. "Net als bij de opkomst van het nazisme leunt de samenleving nu bij de opkomst van de islamisering weer achterover. Homo's worden op straat lastiggevallen, vrouwen wordt verboden de eigen partner te kiezen en er is eerwraak", zei hij tegen de rechter. "Tegelijk durven binnen de samenleving steeds minder mensen daar iets van te zeggen."

Kwetsen

Pastors stelt ook dat hij het recht heeft om het risico te lopen om mensen te kwetsen. "Maar het zijn vooral mensen met lange tenen, die zich er druk om maken. Deze uitspraak valt binnen de vrijheid van meningsuiting en is bedoeld om de discussie met politieke tegenstanders op gang te brengen."

Volgens de advocaat van de Islam Democraten was de uitspraak van Pastors puur strategisch. "Hij deed de hufterige proleterige uitspraak uitsluitend om Geert Wilders rechts in te halen over de ruggen van islamitische burgers."

Islam Democraten doet woensdag onder de naam Lijst 21 mee aan de Tweede Kamerverkiezingen.